Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Slobodan Doknić, TVCG

31. 08. 2022. 06:53 >> 06:50

PROJEKAT ZA POŽARE NA DEPONIJI

Rješenje za Mislov do ponuđeno, na potezu Ministarstvo

Velike količine zarobljenog metana u deponiji Mislov do već godinama izazivaju unutrašnje požare. Projekat njihovog gašenja postoji. Međutim, da bi se krenulo u njegovu realizaciju potrebno je da resorno ministarstvo reaguje na apel Opštine Nikšić.

Problem unutrašnjih požara na deponiji Mislov do, prema najavama iz Opštine Nikšić, trebalo bi uskoro da bude riješen. Na osnovu 3D snimanja utvrđani su tačni lokaliteti požara unutar deponije, a dat je i prijedlog njihove sanacije.

Đorđije Manojlović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uređenje prostora ističe da je Opština predala prema Ministarstvu projektni zadatak na osnovu kojeg će se objaviti javni poziv za najboljeg izvođača za hitno rješavanje požara na Mislovom dolu.

Učestali požari na deponiji Mislov do pokrenuli su lokalnu upravu da uz pomoć alternativnih metoda u prethodnih godinu i po radi na njihovom suzbijanju.

"Mi smo u zadnje vrijeme radili tamponiranje požara i ova depoa smo, kao što vidite, oslobodili, a sada smeće odlažemo na platou na kojem nema požara", kazao je Manojlović.

Lokacija na Mislovom dolu zamišljena je da bude privremena deponija još 2003. godine.
Ekolozi napominju da je za gotovo dvije decenije odlaganja otpada na ovoj lokaciji, pokrenuta samo jedna inicijativa o rješvanju problema tretiranja otpada u gradu pod Trebjesom.

Miodrag Karadžić ispred Društva mladih ekologa Nikšića objašnjava zašto nije ponuđeno rješenje bilo dobro.

"Rješavanje deponovanja otpada na način što će se formirati spalionica otpada, odnosno posredstvom termičke obrade otpada, što po nama nije bilo prihvatljivo u odnosu na standarde koje zahtijeva ta spalionica i na način koji bi se to moglo očekivati da će se riješiti kod nas", naglašava on.

Požari na Mislovom dolu učestali su više od deset godina. Rješavanje gorućeg problema čeka javni poziv, a investicija za sanaciju unutrašnjih požara iznosila bi oko 200 hiljada eura. Tek nakon gašenja požara može se krenuti sa realizacijom ranije najavljivanog projekta pokrivanja i rekultivacije deponije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније