Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

26. 01. 2023. 16:38 >> 13:02
1

ASANOVIĆ

"Više nema privilegovanih, opština nije zainteresovana za saradnju"

Neargumentovani i maliciozni su navodi vlasnice glavne i odgovorne urednice Radio "Zeta" Nene Stajović Vukčević da se, kada je u pitanju raskid Ugovora o međusobnoj saradnji sa Opštinom Zeta radi o politički ili pak nacionalnoj motivisanoj odluci, saopštio je predsjednik Opštine Zeta Mihajlo Asanović. Istakao je da se "ne radi o gašenju medija, niti o kršenju osnovnih ljudskih prava, već o tome da mora da nauči da neće više biti privilegovanih".

Asanović je naveo da je kada je u pitanju konstatacija da Ugovor ima važnost do 2027. godine, tačno je jedino to da je
Ugovor zaključen na period od pet godina. Međutim, navodi Asanović, činjenica je da je, zapravo ugovor saglasna volja dvije strane i ako ta volja nije saglasna ili jedna od strana ne može da ispuni ugovorenu obavezu ili dođe do promijenjenih okolnosti ugovor je neodrživ. 

"Obzirom da je predmet Ugovora o međusobnoj saradnji ustupanje prostorija, koje su potrebne nakon novonastalih okolnosti, odnosno osnivanja samostalne Opština Zeta i potrebe da fommiramo sekretarijate, Javna preduzeće, inspekcije i druge organe opštine, nismo u prilici da izvršimo predmet Ugovora, jer su nam prostorije kojima se nalazi Radio "Zeta" uslov za organizovanje procesa rada, pa je u pitanju javni interes, koji ima primat nad privatnim, imajući
u vidu da je lokalna uprava servis građana", ističe Asanović. 

Navodi da od 2010.godine Radio "Zeta" koristi prostorije koje su u vlasništvu lokalne samouprave bez naknade, a i prije 2010. godine, kada je Radio bio smješten u staroj opštinskoj zgradi, takođe bez naknade, koja je, kako ističe, porušena za potrebe izgradnje raskrsnice.

"Iako je Radio "Zeta" od osnivanja u privatnom vlasništvu, što je bio lijep gest lokalnih vlasti, ali činjenica je da su se promijenile okolnosti i da više ne postoji potreban prostor da bi se nastavilo sa ovom praksom. Cijeneći doprinos "Radija Zete" uz puno uvažavanje djelatnosti koju on obavlja, kao predsjednik lokalne samouprave pred kojom je tek posao formiranja lokalnih organa potrebnih za obavljanje zakonom propisanih nadiežnosti, nisam u prilici da nastavim Ugovor o međusobnoj saradnji, koji je štetan za Opštinu, sa stanovišta raspoloživog prostora, imajući u vidu da nam predstoje imenovanja lokalnih funkiconera i formiranje organa i službi lokalne uprave", kazao je Asanović.

Istakao je da će uz ove kancelarije koje je koristila Radio "Zeta", adaptirati prostorije domova omladine, koji su u devastirani, pri čemu, kako je naveo,  nemaju novca za zakup prostora, jer je opština na privremenom finansiranju.

"To da li je gospođa Stajović Vukčević član neke partije nije predmet našeg interesovanja i tome neka sudi javnost, kao i o uređivačkoj politici svih ovih prethodnih godina. Takođe, nije u pitanju "ćeranje", već prvorazredni javni interes, a vlasnica privatnog Radija je slobodna u izboru novih poslovnih prostorija, za svoj privatni radio, iz kojih takođe može obavljati djelatnost informisanja", kazao je Asanović. 

Istakao je da se ne radi o gašenju medija, niti o kršenju osnovnih ljudskih prava, već o tome da mora da nauči da neće više biti privilegovanih.

"Nismo ni osnivači niti vlasnici ovog Radija, tako da ne moramo da polažemo nikome račune. Sa ovim završavamo svaku prepisku i očekujemo da do 9.februara 2023.godine se oslobode prostorije za naš nesmetan rad", zaključio je Asanović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније