Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

15. 06. 2023. 07:40 >> 07:40
3

MARIĆ ZA RTCG

"Ako Novljani dozvole da se Institut privatizuje, možemo zaključati grad"

Vršilac dužnosti direktora Instituta u Igalu Savo Marić naglasio je da ako Novljani dozvole da se Institut "Simo Milošević" privatizuje "možemo slobodno zaključati grad". Marić je to naveo u emisiji "Mreža" na TVCG.

Marić je, uprkos jako teškoj situaciji u Institutu, veliki optimista.

"Strasti su se smirile, samo nam je bitno da radnicima plata bude redovna. Tačno je da se u Institutu osjećala negativna energija. Ipak, siguran sam da će Institut i dalje biti motor ove opštine i države", kazao je Marić. 

On navodi da Institut vapi za mladim kadrovima, a jedan od rješenja je kolektivni ugovor.

Pored svih problema sa kojima se ova zdravstvena ustanova suočava, Marić tvrdi da radnici na sve zadatke odgovaraju profesionalno.

"Zaokružili smo martovsku platu, duguje im se samo aprilska. Radnici nisu ništa krivi zbog situacije. Ali, treba napomenuti da je svako kašnjenjenje plate bila velika glavobolja", ocijenio je Marić. 

Prema njegovim riječima, u Institutu je zaposleno nešto ispod 500 radnika. Medicinskog kadra je oko 220.  Što se tiče gostiju- oko 539 gostiju boravi u Drugoj fazi, a 79 gostiju je u Prvoj fazi.

Oko 230 gostiju je iz inostranstva i po tradiciji uglavnom su iz Norveške, Belgije i sa prostora bivše Jugoslavije. 

"Norvežani ne odustaju od nas. To samo govori koliko imamo izvanredne fizioterapeute. Oni su naše suvo zlato", pohvalio se Marić. 

Marić je podsjetio da je Prva faza Instituta "Simo Milošević" otvorena prije četiri dana. 

"Za sada smo u Prvoj fazi preselili dječje odjeljenje. Planiramo da, kako stvari stoje, radi samo polovina Prve faze. Na tri sprata planiramo da budu samo naši platežni gosti i oni koji žele da dođu u Prvu fazu. Tu su i ostali gosti pod ugovorima kao što su penzioneri", pojasnio je Marić. 

Upoređujući podatke i stanje sa prošlom sezonom, Marić navodi da nije zadovoljan.

"Odliv i manjak kadra su uticali na to", tvrdi on. 

Marić je podsjetio da je Fond za zdravstvo Institutu uplatio 650.000 eura i da je ta zdravstvena ustanova pomenuti iznos vratila kroz rehabilitaciju pacijenata osiguranika.

"Sad je stigla i pozajmica od 600.000 eura. Mi smo zahvalni, ali to je nedovoljno da bi se riješili svi naši problemi.", poručio je on. 

Ipak, nije siguran da su nadležni registrovali i čuli vapaj radnika Instituta u Igalu. 

"Nisam imao od Nove godine razgovore sa premijerom i ministrom zdravlja", kazao je Marić. 

Sa druge strane, dodao je da se ljudima iz Vlade ne može spočitati da nisu pomogli.

"Razumijem da ne mogu vratiti sve ono nečinjenje koje je bilo decenijama, ali isto tako moram konstatovati da se činilo sve da se Institut unizi i omalovaži", zaključio je Marić. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније