Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

23. 10. 2023. 10:26 >> 10:30

UPRAVA ZA VODE

Sanacija zbog zaštite od poplava na Limu, Tari i Grnčaru

Plan je da se do kraja godine saniraju po dvije kritične tačke u opštinama koje gravitiraju ka slivovima rijeka Lim, Tara i Grnčar, kako bi se regulisao vodotok i ugrožena područja zaštitila od poplava, saopšteno je iz Uprave za vode.

"U tom cilju, Uprava za vode je, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, sprovela niz aktivnosti kako bi obezbijedila izvođenje hitnih interventnih radova na najugroženijim djelovima ovih rijeka. U zakonom propisanim procedurama, izvršena su geodetska snimanja i izabran nadzor nad izvođenjem radova, dok će izvođače kao i lokaciju za deponovanje materijala obezbijediti lokalne samouprave", navode u saopštenju.

Iz Uprave za vode su kazali da bujični karakter Lima, Tare i Grnčara dovodi do nagomilavanja riječnih nanosa, što utiče na protočnost rijeka, a time i na mogućnost poplava, pa je zato neophodno uraditi navedene hitne intervencije koje će biti minimalne i koje, shodno predviđenim mjerama, neće narušiti vodni režim, stabilnost obala i prirodnu ravnotežu vodnih i priobalnih ekosistema.

Planirani radovi biće, kako kažu, kontrolisani kako od strane predstavnika Uprave za vode tako i nadzornog organa.

Ističu da Uprava za vode u kontinuitetu prati situaciju na terenu i u komunikaciji je sa opštinskim i inspekcijskim organima, kao i lokalnim stanovništvom kako bi se ispratili procesi u riječnim koritima i obezbijedilo bezbjedno okruženje.

"Da bi osigurala sistemsko i efikasno upravljanje vodama i sprovođenje mjera na zaštiti od štetnog dejstva voda, potrebno je da se prepoznaju sve one lokacije na kojima taloženje materijala negativno utiče na vodene i sa vodom povezane ekosisteme. S tim u vezi, Uprava za vode je raspisala i tender za izradu Katastra eksploatacije rječnih nanosa sa projekcijom pronosa nanaosa i predlogom mjera za sjevernu teritoriju Crne Gore", poručili su iz Uprave za vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније