Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2014. 11:58 >> 12:03

A BUDUĆI PRAVNICI

Polovina ne zna za ratne zločine

Više od polovine studenata prava ne zna da je na teritoriji Crne Gore počinjen neki ratni zločin, a čak 75 odsto budućih pravnika ne zna da li su slučajevi ratnih zločina procesuirani pred domaćim sudovima, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse.

Građanska alijansa je u martu među studentima pravnih fakulteta u Podgorici sprovela istraživanje o ratnim zločinima u Crnoj Gori.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore intervjuisali su 120, na Pravnom fakultetu Univerziteta Donja Gorica 50 i na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran 50 studenata. Slučajnim odabirom, ukupno su intervjuisali 220 studenata.

Čak 50,1 odsto studenata je kazalo da nikada nije čulo da je na prostoru Crne Gore počinjen neki ratni zločin. 

Svega 20 odsto studenata znalo je navede neki ratni zločin koji se dogodio na teritoriji Crne Gore, a u odgovorima dominiraju Morinj, deportacija Bošnjaka-Muslimana i zločin u Bukovici. 

Studente pravnih fakulteta u Podgorici pitali su i da li znaju da je neki ratni zločin, počinjen na prostoru Crne Gore, procesuiran pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

"Na ovo pitanje, 11 odsto ispitanih studenata dali su pozitivan odgovor. Na dodatno pitanje da saopšte o kom slučaju se radi, nijesmo dobili ni jedan odgovor. I pored toga, podatak da 11 odsto ispitanih studenata smatra da je neki slučaj ratnog zločina koji se dogodio u Crnoj Gori procesuiran pred Međunarodnim sudom u Hagu ukazuje nam na to da studenti prava ne dobijaju i ne posjeduju odgovarajuće informacije. Ni jedan slučaj ratnog zločina koji se dogodio u Crnoj Gori nije procesuiran pred Međunarodnim sudom u Hagu", saopšteno je iz GA.



Nešto manje od 24 odsto studenata znalo je da je neki ratni zločin koji se dogodio u Crnoj Gori procesuiran pred domaćim sudovima.

"Čak 75,6 odsto studenata nije upoznato sa tim da je neki ratni zločin koji se dogodio u Crnoj Gori procesuiran pred domaćim sudovima. Studenti su slično odgovorili i 2010. kada je njih 78 odsto kazalo da ne znaju da je neki ratni zločin koji se dogodio u Crnoj Gori procesuiran pred domaćim sudovima", pokazalo je istraživanje GA.

 

 

Svega osam odsto studenata znalo je da navede ratni zločin, koji se dogodio u Crnoj Gori i koji je procesuiran pred domaćim sudovima.

Preko 76 odsto studenata je saopštilo da u dosadašnjem školovanju nije bilo upoznato sa počinjenim ratnim zločinima u Crnoj Gori.

"Iako je kod ovog pitanja došlo do blagog porasta broja onih koji su odgovorili sa "da" u odnosu na 2010. kada je njih 17,5 odsto dalo pozitivan odgovor, ipak vidimo da i dalje njih čak 76,7 odsto u dosadašnjem školovanju nijesu bili upoznati sa informacijama o počinjenim ratnim zločinima u Crnoj Gori. Ovaj podatak je vrlo poražavajući za studente prava, ako ne i za sve mlade", stoji u istraživanju GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније