Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

24. 11. 2023. 14:39 >> 14:49
1

KOD PRIBOJA

Otpad iz Berana i Bijelog Polja preplavio Lim

Dramatične slike ponovo stižu sa rijeke Lim kod Priboja, jer je posljednji poplavni talas do lančanice u ovom gradu ponovo donio ogromne količine smeća i raznovrsnog otpada iz Bijelog Polja i Berana.

Video: NVO Euromost

Kako su saopštili iz NVO Euromost, po slobodnoj procjeni udrženja iz Priboja, u ovom gradu na rijeci Lim je ovaj put stiglo oko 10.000 metara kubnih smeća i raznovrsnog otpada.

Najveći dio smeća i raznovrsnog otpada do Lima u Priboju, dolazi tokom poplavnog talasa u Crnoj Gori iz Bijelog Polja i Berana, gdje se uz tok Lima gomilaju divlje deponije, tako do Priboja dolazi sve i svašta, pa čak i ostaci nadgrobnih spomenika, saopštili su kolege iz Priboja, Nevladinoj organoizaciji, ,,Euromost“.

Euromost je napomenuo da zajedno sa udruženjima iz Prijepolja i Priboja, prati godinama probleme sa kojim se pored opština u Crnoj Gori susreću i Opštine Prijepolje i Priboj, a tiče se nekontrolisanog odlaganja otpada na obalama Lima, naveli su iz Euromosta, koji su dostavili snimak i fotografiju kako danas izgleda rijeka Lim na području Opštine Priboj.

Iz Euromosta još jednom pozivaju Vladu Crne Gore, Lokalne Uprave i gradjane da ozbiljno shvate klimatske prmjene i da već očekuju veće poplave u narednim mjesecima.

"Poplave u Rožajama gdje je rijeka Ibar svu otpad izbacila u samom gradu mora biti opomena svim nesavjesnim građanima, da ne odlažu otpad na obalama rijeka i u samim rijekama i na njenim pritokama, da ne grade nelegalne objekte blizu rijeka i na njenim obalama gdje su rizična područja, da poštuju Zakon o vodama i sve što planiraju da rade pored rijeka i pritoka se obrate prvo nadležnim sekretarijatima ili Upravi voda, da vide da li imaju potrebne zakonske uslove za to, jer stvaraju ne samo sebi problem, već i ostalim gradjanima, svojim lokalnim zajednicama i svojim opštinama", poručuju iz NVO Euromost. 

Kako napominju, Vlada Crne Gore mora ozbiljnije da pristupi poplavama na sjeveru Crne Gore.

"Mora da odmah pritekne u pomoć opštinama, jer opštine na sjeveru nijesu osposobljene i nemaju dovoljno raspoloživih mašina, ni preko komunalnih niti preko privatnih preduzeća, da odmah pristupe svim gradjanima i domaćinstvima koja su ugrožena tokom poplava", naveli su iz Euromosta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније