Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Agencija Mina ]

10. 03. 2024. 14:59 >> 15:00

KORAĆ

Sudski savjet čeka predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Sudski savjet će, ukoliko Opšta sjednica Vrhovnog suda ne predloži kandidata za predsjednika te najviše sudske instance, morati to pitanje da riješi izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kazao je predsjednik Savjeta, Radoje Korać.

On je pojasnio da se predloženim izmjenama Zakona više neće tražiti dvotrećinska, već polovična većina za predlog koji bi Opšta sjednica uputila Sudskom savjetu, nakon čega bi Savjet dvotrećinskom većinom birao presjednika Vrhovnog suda.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković zakazala je za 15. mart Opštu sjednicu na čijem je dnevnom redu izbor kandidata za predsjednika krovne sudske instance.

Za tu funkciju prijavile su se sudije Vrhovnog suda Ana Vuković i Ranko Vukić.

Korać je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da očekuje da će Opšta sjednica predložiti Sudskom savjetu jednoga od dva kandidata.

„Ako ne predlože, moraćemo to pitanje da rješavamo na drugičiji način. Ako nikako, onda predloženim izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama gdje se više neće tražiti dvotrećinska, već polovična većina za predlog koji bi išao prema Sudskom savjetu, pa bi onda Savjet dvotrećinskom većinom birao presjednika Vrhovnog suda“, pojasnio je Korać.

On je podsjetio da je Vrhovni sud u v.d. stanju od 2020. godine i da Sudski savjet, iako je raspisao sedam oglasa, nije uspio da izabere presjednika suda zbog toga što nije dobio predlog Opšte sjednice, koja treba sa dvije trećine da se izjasni o predloženim kandidatima.

Stanje u sudstvu nije onako kako bi trebalo da bude

Govoreći o stanju u sudstvu, Korać je kazao da ono nije onako kako bi trebalo i moralo da bude.

Prema njegovim riječima, danas 246 sudija i 23 presjednika suda treba da pruže odgovor na pravnu zaštitu povrijeđenih subjektivnih građanskih prava, da pruže zaštitu i oštećenim osobama i da kazne učinioce krivičnih djela, sve to saglasno zakonu, Ustavu i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

“Taj posao sudije obavljaju uz godinama negativnu percepciju javnosti, odsustvo i nizak nivo povjerenja u sudove, uz nedostatak sudnica i kadrova u pojedinim sudovima, uz veliku opterećenost pojedinijih sudija”, rekao je Korać.

On je istakao da ipak veliki broj sudije dobro radi svoj posao, u skladu sa zakonom, sa integritetom i odgovornošću.

"Ahilova peta" nedovoljna efikasnost

Korać je kazao da je „Ahilova peta“ pravosuđa u Crnoj Gori nedovoljna efikasnost, što se, kako je naveo, posebno manifestuje u predmetima organizovanog kriminala i korupcije gdje ima veliki broj optuženja, a mali broj pravosnažnih presuda.

On je rekao da su predmeti organizovanog kriminala veoma složeni, pretežno sa velikim brojem optuženih i najmanje toliko branilaca, ali da bi trebalo napraviti dodatne, organizacione napore kako bi zakazano ročište bilo održano.

„Nije dopustivo da dvije i vše godina prođe od potvrđivanja optužnice do donošenja prvostepene presude i da nemamo, ili imamo vrlo mali broj, pravosnažnih presuda u toj oblasti“, istakao je Korać.

On je kazao da Crna Gora spada među države koje imaju najveći broj sudija prema broju stanovnika i da uvijek postoje zahtjevi da se on smanji, ali veliki broj zaostalih predmeta zahtijevaju da postoji predviđeni broj sudija.

„U ovom momentu Crnoj Gori nedostaje oko 58 sudija i taj broj će ove i naredne godine biti popunjen“, rekao je Korać.

Nedostatak sudija je, prema njegovim riječima, uzrokovan time što je u posljednje tri godine iz sudskog sistema otišlo 107 sudija, i to više na lični zahtjev nego penzionisanjem.

Korać je kazao da nije lako popuniti upražnjena mjesta s obzirom na propise koji to regulišu, naročito kako se popunjava broj sudija u prvostepenim sudovima.

"Kad se raspiše konkurs i Sudski savjet odabere kandidate, oni za 18 mjeseci, od dana kad su izabrani, ne mogu da vrše sudijsku funkciju. Oni se zapošljavaju, primaju 70 odsto naknade i mogu da počnu da rade tek kad završe inicijalnu obuku koja traje 18 mjeseci“, pojasnio je Korać.

On je kazao da su Predlogom izmena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predložili da ta obuka traje šest mjeseci.

„To ne znači da predviđeni program treba reducirati, ali jednom kondenzovanom teorijskom i praktičnom nastavom, mogli bi da osposobimo te kandidate da oni mogu da obavljaju sudijsku funkciju poslije završetka te inicijalne obuke koja bi trajala šest mjeseci“, naveo je Korać.

Govoreći o reformi i imenovanjima u pravosuđu, Korać je kazao da se nada da je novi sastav Sudskog savjeta uspio da potpuno eliminiše uticaj na izbor, razrašenje i odgovornost sudija, i na taj način napravio dobru pretpostavku za dalje reforme i pobošlanje odnosa u pravosuđu.

„Već su određene reforme napravljene u promjeni sastava sudova, ali je potrebno još neke dodatne napore da se ta situacija promijeni. Naročito je važno da se promijene neki organizacioni i procesni zakoni, odnosno rješenja u njima koja bi omogućila da i Sudski savjet i sudovi rade bolje“, dodao je Korać.

Kada je riječ o izmjeni Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, nakon čijeg usvajanja je Valentina Pavličić razriješena dužnosti zastupnice, Korać je rekao da to ne može komentarisati jer se radi o predmetu koji je u toku.

Reforme neminovne, o vetingu savjet ne odlučuje

Na pitanje da li smatra da u Crnoj Gori ima uslova za uvođenje vetinga, Korać je rekao da je reforma u pravosuđu neminovna.

„Da li će to biti veting, da li će to biti neka vrsta lustracije, opšti reizbor, o tome ne odlučuje Sudski savjet. To je pitanje više za izvršnu i zakonodavnu vlast“, rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro ako bi svaka politička većina prilikom promjena pravila reformu u pravosuđu, jer bi to izazivalo određenu nestabilnost.

„Crna Gora je mali sudski sistem po broju sudija i do odluke koja bi bila ozbilja reforma, treba pristupiti nekim promjenama, povećanju efikasnosti, angažovanjem dodatnim Vrhovnog suda, presjednika svih sudova, proaktivnim radom Sudskog savjeta, da se to stanje počinje mijenjati“, naveo je Korać.

Komentarišući najavu formiranja specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Korać je kazao da bi imalo prostorada se formira takav sud s obzirom na veliki broj složenih predmeta i slabu efikasnost u toj oblasti.

On je rekao da je pitanje da li se u trenutnim uslovima u Crnoj Gori može formirati takav sud i ima li sudija koji bi u njemu radili.

„Za rad u tom sudu treba veliko sudijsko iskustvo koje mi u ovom momentu nemamo i ne možemo ga lako obezbijediti. Tako da vjerujem da nije realno da se u ovom momentu organizuje specijalni sud“, zaključio je Korać.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније