Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Dan ]

09. 04. 2024. 10:27 >> 10:27

odbijna žalba ministarstva

Viši sud potvrdio: Stanišić nezakonito na čelu Policijske akademije

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu podgoričkog Osnovnog suda iz decembra prošle godine kojom je kao neosnovana poništena odluka Ministarstva prosvjete da se Vladimir Stanišić imenuje za direktora Policijske akademije (PA) u Danilovgradu.

 

Viši sud je odbio žalbu Ministarstva prosvjete, koje je tražilo da se prvostepena presuda o nezakonitom imenovanju Stanišića na pomenutu funkciju preinači.

"Odbija se žalba tužene kao neosnovana i potvrđuje presuda Osnovnog suda u Podgorici", navodi se u presudi Višeg suda, koju je potpisao predsjednik vijeća Dejan Dragović.

U obrazloženju presude je konstatovano da je Viši sud, nakon uvida u raspoložive spise u smislu odredbi Zakona o parničkom postupku, formirao uvjerenje da je pomenuta žalba neosnovana.

Tužbu zbog izbora Stanišića na čelo Policijske akademije u Danilovgradu podnijeli su prošle godine zaposleni u toj obrazovnoj instituciji – Svetomir Knežević, Žarko Mrdović i Damir Zejnilović.

Stanišić je za direktora Policijske akademije izabran 13. januara 2023. godine, na period od četiri godine. Konkurs za direktora raspisan je 11. novembra 2022. odlukom Upravnog odbora PA. Zbog greške u objavljenom konkursu, novi je objavljen 22. novembra. Međutim, tužioci su u tužbi ukazali da tekst ispravljenog konkursa nije u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju u pogledu uslova, već je od potencijalnih kandidata za direktore traženo da ispunjavaju uslove predviđene za zasnivanje radnog odnosa za državne službenike i namještenike. Mrdović i Zejnilović su zbog toga tražili poništenje konkursa. Smatrali su i da je od 22. novembra trebalo da teče rok za prijave na konkurs u trajanju od novih 15 dana.

Sporni uslovi konkursa

Osnovni sud je iskaze Kneževića, Mrdovića i Zejnilovića cijenio kao jasne, tačne, međusobno saglasne i u skladu sa ostalim sprovedenim dokazima.

"Posebno u dijelu da su se uslovi predmetnog oglasa mijenjali dva puta, zatim da je drugi objavljeni oglas 22.11.2022. sadržao potpuno druge uslove koje kandidati treba da ispunjavaju u odnosu na oglas objavljen 14.11.2022. godine", navodi se u presudi sudije Osnovnog suda Mirze Ademovića.

Sud je utvrdio da uslovi definisani konkursom za ovo radno mjesto nisu bili u skladu sa uslovima propisanim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, uz zaključak da su te nepravilnosti uticale na zakonitost donijete odluke.

Kako su naveli u tužbi, uprkos nedostacima na koje su ukazali, Ministarstvo prosvjete je 13. januara 2023. donijelo odluku da Stanišića izabere za direktora PA.

"Načinom objavljivanja i sprovođenja konkursa za direktora Policijske akademije došlo je do povrede ravnopravnosti u zapošljavanju svjesnim kršenjem propisa od strane Upravnog odbora PA, v.d. direktora PA Vladimira Stanišića, Zavoda za zapošljavanje i nadležnog Ministarstva prosvjete. Konkursom koji se punih osam dana nalazio na sajtu ZZZ potencijalni kandidati su dovedeni u zabludu da ne ispunjavaju uslove konkursa ili na predaju pogrešne dokumentacije, čime su stavljeni u nejednak i neravnopravan položaj", ocijenjeno je u tužbi koju su podnijeli Knežević, Mrdović i Zejnilović.

Postupaće po nalogu Ministarstva prosvjete

Direktor Policijske akademije Vladimir Stanišić kazao je juče za "Dan" da nije informisan o presudi Višeg suda i da nije bio stranka u postupku. Naglasio je da će dalje postupati onako kako to Ministarstvo prosvjete naloži.

"Ja sad čujem za tu presudu Višeg suda, tako da ne mogu ništa da komentarišem. Uostalom, ja nijesam stranka u ovom postupku, već Ministarstvo prosvjete, tako da ću čekati njihove upute i postupati u skladu s njima", naglasio je Stanišić.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, koji je zastupao državu u ovom slučaju, cijenio je da uz tužbu nisu dostavljeni materijalnopravni dokazi u prilog njene opravdanosti, te da stoga ne stoji odgovornost Crne Gore u ovoj pravnoj stvari, navodeći da se o građanskopravnoj odgovornosti može govoriti samo u slučaju nezakonitog i nepravilnog rada njenih organa, što ovdje, kako smatraju, nije bio slučaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније