Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2015. 08:09 >> 08:06

KCCG

Stigao lijek za karcinom dojke

Novi direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Vladimir Todorović, kazao je da je juče stigao "trastuzumab" (herceptin), lijek koji se koristi za karcinom dojke.

"Klinika za onkolohiju dobila je lijek herceptin (trastuzumab) koji je jedan od značajnijih terapija karcinoma dojke i vid je ciljane terapije kancera. Trenutno na Klinici nema lijeka taxol koji se očekuje iduće nedjelje. Što se tiče docetaxela (taxotera) on je povučen iz upotrebe zbog mućenja supstance tokom njegove pripreme i očekujemo nove isporuke. Takođe nam nedostaju određeni ljekovi za mučninu, ali ih nadomešćujemo davanjem kombinacije drugih ljekova", kazao je doktor Todorović za Pobjedu.

Direktor Klinike za onkologiju kaže da se nedjeljno primjeni više od 200 hemioterapijskih protokola preko dnevne bolnice i stacionara Odjeljenja hemioterapije, i da više od 80 pacijenata svakodnevno prima zračnu terapiju na Klinici.

"Terapije za liječenje kancera se primenjuju, osim na Klinici za onkologiju i radioterapiju, i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, Centru za hematologiju KCCG, a neki lijekovi se koriste i na Klinici za urologiju KCCG", kaže doktor Todorović.

Hemoterapije se, naglašava direktor Klinike za onkologiju, primenjuju najčešće na 21 ili 28 dana, ali ima i drugih intervala.

Ukoliko postoje neželjeni efekti liječenja, terapija se veoma često odlaže na period do oporavka od njih. Neželjeni efekti mogu biti hematološki (niski leukociti, niski trombociti, malokrvnost.. ) ili nehematološki najčešće mučnina, slabost povraćanja, proliv, opadanje kose...

Iz Kliničkog centra ranije su, podsjetimo, kazali da na Klinici za onkologiju i radioterapiju određenih ljekova za terapiju malignih bolesti nije bilo duže od mjesec „trastuzumab“ (herceptin) sedam dana.

Da nema ljekova za onkološke bolesnike Pobjedi je ranije potvrđeno i iz Montefarma.

Oni su kazali da fali „irinotecan“ injekcije od 40 miligrama, jer se niko nije javio na tender, dok ima onih od 100 miligrama. „BCG imunoterapeutik (ONKO BCG)“, koji je bio deficitaran duže od mjesec dana, očekuje se sljedeće sedmice, a vanredna isporuka „paklitaksel“ infuzije, „endoksan“ ampula očekuje se danas ili u ponedjeljak.

Doktor Todorović kaže da su pojedini bolesnici neke lijekove nabavljali u apotekama van KCCG, u Beogradu ili van okruženja.

Na Klinici je 2014. godine bilo blizu 1500 hospitalizacija na Odjeljenju hemioterapije i Odjeljenju radioterapije. Broj upisanih novootkrivenih na ovoj klinici za 2014. je bio oko 1400 pacijenata, kazao je doktor Todorović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније