Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 05. 2015. 08:12 >> 08:04
40

AKADEMIK SANU

Bećković: Njegoš je najveći srpski pjesnik

Matica srpska je “Njegoševim zbornikom”, objavljenim povodom obilježavanja dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, na najbolji način opravdala svoje ime i svoju ulogu u srpskom narodu, rekao je akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti Matija Bećković u Novom Sadu.

 

Na paromociji druge knjige “Njegoševog zbornika Matice srpske”, s podnaslovom “Spomenica o dvjestogodišnjici Njegoševog rođenja”, Bećković je istakao da je to istorijski dokument o najvećem srpskom pjesniku i najvažnijem srpskom vladiki poslije Svetog Save.

Bećković, koji je predsjednik Odbora za proslavu dva vijeka Njegoša, zahvalio je Matici srpskoj na uspješno obavljenom poslu i trudu koji je uložila slaveći Njegoša i njegov jubilej, naglasivši da je jedino Matica “neumorno radila da se taj datum dostojno obilježi”, prenose beogradeski mediji.

Dopisni član SANU i glavni urednik “Njegoševog zbornika” Miro Vuksanović je, govoreći o mukotrpnom radu na objavljivanju tog dijela, napomenuo je da te 2013. godine “u Srbiji nigdje nije izdvojena nijedna para za naučni skup o Njegošu”.

“Baš na Njegoševu dvjestogodišnjicu najbolje se vidjelo da on više nije s nama kao što bi trebalo da jeste i da se nešto čudno dogodilo, ne samo s njim”, kazao je Vuksanović.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić podsjetio je da je veza prošlosti i budućnosti jedna od osnovnih Njegoševih poruka i naglasio da je “Njegoš danas svakako potrebniji nama nego što smo mi potrebni njemu”.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније