Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 11. 2013. 14:41 >> 14:45
5

PREGOVORI S EU

Đukanović: Spremni i za ostala poglavlja

Premijer Milo Đukanović kazao je danas u Budvi da je Crna Gora lider procesa evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. Đukanović je, na otvaranju Kongresa evropskih pokreta i civilnog društva Jugoistočne Evrope, kazao da je Crna Gora prva zemlja koja je u pregovaračke strukture uključila civilno društvo.

''Mi u Crnoj Gori smo ponosni što smo, u veoma kratkom roku, nakon obnove državnosti dostigli nivo reformskih uspjeha koji nas je kvalifkovao za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo. I što smo regionalni lider tog procesa. I novog pristupa u pregovorima. Prva smo zemlja koja pregovore počinje poglavljima 23. i 24. Nama to odgovara, jer smatramo da je vladavina prava, i jačanje pravne države pretpostavka daljeg demokratskog razvoja, izgradnje sigurnijeg okruženja za investicije i biznis, za život. Vjerujem da ćemo ih otvoriti do kraja godine, jer su svi naši evropski partneri akcione planove za ta poglavlja ocijenili kao izuzetno kvalitetne i dobre. Početak pregovora u poglavljima 23. i 24. značiće zeleno svijetlo i za otvaranje drugih, za koja smo spremni'', poručio je Đukanović.

Premijer je naveo kako se često postavlja pitanje u čemu je tajna brzog uspjeha Crne Gore na putu integracija.

''Odgovor je veoma jednostavan. Nema tajne ukoliko preporuke i zahtjeve evropskih partnera za primjenu standarda i pravila i za sprovođenje reformi, shvatite kao najkraći put za dobrobit svojih građana i svoje države. To je formula za postizanje političkog konsenzusa i na Balkanu'', kazao je Đukanović.

Premijer je pohvalio učešće civilnog sektora u pregovaračkim pozicijama Crne Gore.

''Izazovi pred kojima se svi nalazimo, kao i veoma teški zadaci koji su pred nama podrazumijevaju sinergiju svih struktura države i društva, i javnih institucija, i civilnog sektora. To je, kao i shvatanje važnosti civilnog sektora za demokratizaciju društva, presudno motivisalo Vladu Crne Gore da podrži i pomogne realizaciju ovog značajnog skupa.

Spremni smo da podijelimo naše dobro iskustvo koje imamo na tom polju. NVO i civilni sektor dali su i daju značajan doprinos reformama i demokratizaciji crnogorskog društva. Potvrda respekta toga i partnerske saradnje jeste činjenica da je u pregovaračkoj strukturi Crne Gore, koja broji oko 1300 ljudi, 30 odsto predstavnika civilnog sektora. Tako je Crna Gora ne samo prva zemlja koja počinje pregovore sa otvaranjem poglavlja 23. i 24., već i prva zemlja koja u pregovarački tim uključuje predstavnike civilnog društva'', rekao je Đukanović.

Lidersku poziciju, kako navodi premijer, u integraciji doživljavamo prije svega kao veliku odgovornost. Utoliko prije što je u regionu ostalo još nekoliko važnih otvorenih pitanja.

''Srbija i Kosovo su na dobrom putu do zajedničkih rješenja za najznačajnije probleme, upravo zahvaljujući pomoći evropskih struktura. Ali, vjerujem svi smo još uvijek daleko od osjećaja punog zadovoljstva rješenjima na tu temu. Svi ćemo se morati ozbiljnije pozabaviti političkom i ekonomskom stvarnošću Bosne i Hercegovine, što prije to bolje. Isto tako i prevazilaženjem problema na relaciji Skoplje–Atina, koji se vremenom reflektuje na cio region'', poručio je Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније