Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTK2 [ I. P. ]

19. 02. 2022. 11:42   >>  11:43 7

DINOŠA VJERUJE

Manjinska vlada put da se CG vrati sebi

Manjinska Vlada, sa Dritanom Abazovićem na čelu, ima šansu i ukoliko njen put bude put referendumske Crne Gore, albanske partije neće imati nikakve dileme da je podrže, ocijenio je Ferhat Dinoša, počasni predsjednik Demokratske unije Albanaca.

Kaže da će biti neobično i za političku scenu i za ukupnu crnogorsku javnost da jedan Albanac (Abazović), bude na čelu Vlade, ali da, ako je trenutak takav, treba pustiti da se to desi, piše RTK2.

Dinoša je u razgovoru za kosovski Javni servis (RTK2) istakao da bi dio te vlade trebalo da bude i Socijalistička narodna partija (SNP), kao članica aktuelne parlamentarne većine, te da Demokratska partija socijalista (DPS), koja je najavila podršku manjinskoj vladi, možda u hodu može da se vrati na vlast.

Isključuje mogućnost da Demokratski front i Demokratska Crna Gora podrže formiranje vlade, ako Abazović bude mandatar, jer je to jasno najavio lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Vjeruje da protesti, koji su počeli i oni koji su najavljeni, neće destabilizovati Crnu Goru.

“Dešava se nešto novo što će biti korisno za dalji hod Crne Gore. Ako se bude išlo u pravcu referendumske Crne Gore Albanci neće imati nikakvu dvojbu da podrže takav pristup i hod Crne Gore da se ona vrati sebi. Prije godinu dana desilo se nešto što je bilo lutanje jednog čovjeka koji i danas može da bude odlučujući u sopstvenom novom pristupu. Treba mu omogućiti povratak, ako je načisto s tim da je njegovim lutanjem mogla da zaluta i Crna Gora i ako je shvatio da Crna Gora treba da nastavi da nadgrađuje ono što je do sada uradila na putu svojih glavnih strateških projekata, a to su evropske i evroatlantske integracije, kao suverena i međunarodno priznata država”, rekao je Dinoša.

Podsjećajući da su unutar vladajuće koalicije odavno počele da padaju teške riječi, te da je na jednom skupu Dritan Abazović nazvan Šiptarom i da mu je tom prilikom poručeno “da neće Šiptari komandovati Crnom Gorom”, Dinoša vjeruje da je Abazoviću sada, kako je rekao, počelo da biva jasno gdje je bio i da sam traži način da izađe iz toga društva.

“Manjinska vlada ima šansu, u njoj, osim GP URA, treba da bude još jedna partija iz parlamentarne većine, pritom mislim na SNP koja je i ranije umjela da se u odlučujućim fazama izgradnje Crne Gore ponaša sa dosta brige. Vjerujem da tu ima ljudi koji hoće da Crna Gora ne izgubi ono što je već stvorila, a znamo da je najveći proizvod u novijoj istoriji obnova nezavisnosti Crne Gore. Tu vladu će podržati opozicija. DPS, kao najjača partija to je već najavila. To kod određenih političkih subjekata, možda, izaziva izvjestan strah od povratka DPS-a na vlast, što će se u hodu možda i desiti”, smatra Dinoša, ističući pritom da je teza koju sve češće čujemo od određenih političkih subjekata: “Sa svima samo ne sa DPS-om” prilično opasna.

Osvrćući se i na to što dio parlamentarne većine, koji ne podržava formiranje manjinske vlade i protestuje zbog “odbrane narodne volje”, Dinoša ističe da tu “narodnu volju” ne čine ni manjinski narodi, a ni Crnogorci, te da je “narodna volja” najjače izražena na referendumu 2006. godine.

“Pričati o nekoj drugoj narodnoj volji nije zdravo za Crnu Goru i njen multietnički sklad”, kaže Ferhat Dinoša.

Što se tiče najave blokade Crne Gore, kojom prijeti Demokratski front, Dinoša vjeruje da neće doći do konflikata i ugrožavanja mira u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније