Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

10. 03. 2024. 12:27 >> 20:29
9
Čitaj mi:

NASTAVLJA SE BITKA ZA SEKTOR BEZBJEDNOSTI

PES nudio Radovića, ministar ne odstupa

Uoči sjednice Vlade na kojoj bi trebalo da bude izabran v.d. direktora Uprave policije, još se ne nazire rješenje. Naime, i Pokret Evropa sad (PES) i Demokratska Crna Gora insistiraju da kontrolišu sektor bezbjednosti, a koalicioni sporazum različito tumače.

Prema saznanjima Portala RTCG, Pokret Evropa sad neće prihvatiti kandidate Demokrata i v.d. direktora policije može biti samo onaj koji bude imao podršku lidera te partije i premijera Milojka Spajica.

Novi predlog

Premijer je već dva puta pravio ustupke tako što je povukao dva kandidata, Petra Šestovića i Vojislava Dragovića. Novi predlog PES-a je Aleksandar Radović, šef Finansijko-obavještajne jedinice. Prema našim saznanjima, ukoliko ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ne prihvati i treći predlog PES-a nego ostane pri kandidatima koje nude Demokrate, ti kandidati neće imati potrebnu većinu na Vladi.

Radović je jedini pomoćnik direktora policije u punom mandatu, zaslužan što se Crna Gora nije našla na "sivoj listi" Manivala zbog nedovoljne primjene mjera za sprečavanje pranja novca, što je i ozvaničeno na sjednici tog tijela Savjeta Evrope krajem prošle godine. 

U međuvremenu obavljen je razgovor sa brojnim kandidatima sa obje strane, među kojima su se izdvojili Radović, Goran Jokić, Draško Radinović, Dragan Gorović ali i Predrag Šuković, aktuelni šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Ko će popustiti i predati policiju drugoj strani, ostaje da se vidi.

U utorak, 12. marta, u ponoć ističe mandat dosadašnjem direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu. Ukoliko ne bude izabran v.d. direktora policije ostaju dvije opcije, a to su ili da Brđaninu produže mandat dok se koalicioni partneri ne dogovore ili će doći do razlaza u Vladi.

Ko se dosad prijavio?

Podsjetimo, tematska sjednica Vlade Crne Gore na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije biće održana u utorak.

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je u obraćanju javnosti da je odluka Vlade o njegovoj smjeni nezakonita i najavio novu tužbu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pozvao je sve zainteresovane policajce koji ispunjavaju uslove da do 10. marta dostave prijave za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Šaranović je u četvrtak rekao da sada imamo pozitivnu praksu – ne biraju se čelnici sektora bezbjednosti “po mračnim hotelskim sobama, već se to radi transparentno”. On je rekao da je na ovaj način unaprijeđena metodologija izbora. Kazao je da je vlada uvažila njegov predlog i raspisan je javni poziv za izbor novog čelnika policije. Kako je kazao. transparentnost je cilj.

“Javni poziv može da ima konsultativnu komponentu. Na ovaj način dobićemo informaciju koji službenici su zainteresovani da budu v.d. direktora policije, ali kandidat može da bude samo neko koga ja kao ministar predložim”, rekao je Šaranović u emisiji "Argumenti" na TVCG. 

Po našim saznanjima, na javni poziv za v.d.direktora policije dosad su se prijavili Aleksandar Radović, Milentije Doderović, Petar Šestović, Lazar Šćepanović, Zoran Braunović i Željko Pavićević. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније