Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

31. 03. 2024. 07:11 >> 07:11
1
Čitaj mi:

Zenović

Crna Gora marljivo radi za zeleno svjetlo za Ibar, mjerila kompleksna

Crna Gora marljivo radi kako bi ispunila zadatke i dobila zeleno svjetlo za Ibar.

Utisak je da 2024. godinu dijelimo na period prije i nakon dobijanja tih ocjena. O Ibaru sve češće slušamo, ali malo znamo. Informacije ima glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović. 

"Ibar je izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. privremena mjerila imamo samo u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, sa njim pregovori počinju sa njima se pregovori i završavaju ,upravo zbog vaznosti nasveukupne reforme u jednom drustvu", pojasnio je on. 

Mjerila su različita i često kompleksna.

Na spisku su reforme i imenovanja u pravosuđu, procesuiranje ratnih zločina, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranje napada na novinare i sloboda medija.

Na njihovom ispunjavanju Crna Gora radi od 2013. godine, ali poslednjih mjeseci ubrzano, a uključene su sve institucije. Posla je puno, a vremena sve manje. 

"Teče intezivan rad kako u Vladi, tako i u Skupštini. Sve institucije rade na prikupljanju podataka i upućuju ih komisiji kako bi se bilansi utvrdili i kako bi se vidjelo da je Crna Gora napravila iskorak i napredak u polju vladavine prava", ukazao je Zenović. 

Signali iz Evrope za sada su pozitivni, i svi očekuju da svjetlo na kraju bude zeleno.

Sve se čini da zadaci budu kompletni, jer je ispunjavanje prijevremenih mjerila samo uvod u ono što nas čeka kad u junu IBAR i dobijemo.

"Kada se dobije ibar za poglavlja 23 i 24 možemo krenuti u njihovo zatvaranje i možemo vidjeti gdje smo u svim ekonomskim politikam koje su bitne i važne za svakodnevni život građana", zaključio je Zneović. 

Vlada bi trebalo da utvrdi izmjene zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, Državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, i o krivičnom postupku.

Sve ovo treba da se kompletira do početka maja, i da Evropa da ocjenu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније