Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1/Beta ]

11. 03. 2024. 10:54 >> 10:54
Čitaj mi:

EEA

Klimatski rizici u Evropi – mnogi su već dostigli kritične nivoe

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava, a klimatski rizici prijete njenoj energetici, prehrambenoj bezbjednosti, ekosistemima, infrastrukturi, resursima vode, finansijskoj stabilnosti, zdravlju ljudi, ocjenjuje Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u izvještaju objavljenom danas.

Prema navodima agencije, mnogi od ovih rizika već su dostigli kritične nivoe i mogli bi da postanu katastrofalni bez hitnog i odlučnog djelovanja.

„Ekstremna toplota, suša, šumski požari i poplave koje smo imali posljednjih godina u Evropi će se pogoršati, uključujući i u optimističkom scenariju klimatskog zagrijavanja, i uticaće na uslove života cijelog kontinenta“, napisala je agencija u saopštenju predstavljajući svoj prvi izvještaj o procjeni klimatskih rizika u Evropi.

„Ti događaji predstavljaju novu normu“, rekla je direktorka EEA, Lina Ila-Manonen u obraćanju novinarima, dodajući da oni takođe treba da budu i znak upozorenja, prenosi agencija Frans pres.

U studiji se nabraja 36 vodećih klimatskih rizika za Evropu, od kojih 21 zahtijeva momentalnu akciju a osam hitan odgovor.

Na prvom mjestu među njima su rizici vezani za ekosistem, uglavnom vezano za mora i obalu.

Na primjer kombinovani efekti toplotnih morskih talasa, zakiseljavanja i osiromašenja kiseonika u morima i drugih antropogenih faktora kao što su zagađenje i ribarenje, prijete funkconisanju pomorskih ekosistema, piše u izvještaju.

„Oni mogu da utiču na znatan gubitak biodiverziteta, uključujući i slučajeva masovnog pomora“, dodaje se u izvještaju.

EEA smatra da je prioritet da evropske vlade i stanovništva jednoglasno uvide rizike i prihvate da treba da rade više i djeluju brže.

„Treba da uradimo više, da imamo snažnije politike“, rekla je Ila -Mononen.

Agencija je ipak priznala da je „znatan napredak“ ostvaren u razumijevanju klimatskih rizika i u pripremi za te rizike.

Za EEA najizloženije zone su na jugu Evrope (požari, nestašica vode i efekti toga na poljoprivrednu proizvodnju, uticaj toplote na rad spolja i zdravlje) i u nižim priobalnim oblastima kojima prijete poplave, erozija, ulazak slane vode.

Ipak ni sjeverna Evropa nije pošteđena, naglašava ova institucija, i ukazuje na nedavne poplave u Njemačkoj ili šumske požare u Švedskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније