Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 03. 2024. 14:32 >> 14:35
Čitaj mi:

TAJVAN UPOZORAVA

"Kina gradi ogromne vojne baze na tri ostrva"

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu saopštio je danas da Kina gradi ogromne vojne baze na tri ostrva koja se nalaze veoma blizu tajvanskih teritorijalnih voda, prenosi Rojters.

I Kina i Tajvan polažu pravo na veći dio Južnog kineskog mora, ali Tajvan kontroliše samo jedno ostrvce na spornim Spratli ostrvima u južnom dijelu tog mora, pod nazivom Itu Aba, a koje Tajvan naziva Taiping.

"Kina je već izgradila ogromne vojne baze u Južnom kineskom moru na tri ostrva koja okružuju naš Taiping i sva su ona prilično blizu naše teritorije", rekao je Vu.

Šef tajvanske diplomatije je rekao da nema sumnje da ostrva pripadaju Tajvanu i da će vlada braniti svoj suverenitet nad njima.

"Kako se spor i dalje intenzivira, mi na Tajvanu moramo da razmislimo kako da upotrijebimo mirna sredstva za rješavanje pitanja Južnog kineskog mora, a da ne dozvolimo drugima da misle da smo mi ti koji mi stvaraju probleme," dodao je on.

Prema njegovim riječima Tajvan će iskoristiti "najbolji način" da demonstrira svoj suverenitet nad Itu Abom.

Na Tajpingu ili Itu Albi postoji avionska pista dovoljno duga da na nju slete avioni za snabdijevanje sa Tajvana, ali je slabije branjena u poređenju sa obližnjim kineskim ostrvima i bazama.

Kina je posljednjih godina izgradila čitav niz vojnih baza na ostrvima u Južnom kineskom moru izazivajući tako zabrinutost u regionu i međunarodnoj zajednici.

Kina tvrdi da ima puno pravo da gradi i brani ono šta smatra svojom teritorijom.

Vijetnam, Malezija i Bruneji polažu pravo na druge djelove Južnog kineskog mora, a u sporu su oko toga i sa Kinom i sa Tajvanom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније