Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

21. 03. 2024. 19:37 >> 19:36
Čitaj mi:

da koristi svim nacijama

Skupština UN-a usvojila prvu rezoluciju o vještačkoj inteligenciji

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je danas prvu rezoluciju koja se tiče vještačke ineligencije (AI) kojom se daje podrška međunarodnim naporima da se osigura da ta nova tehnologija koristi svim nacijama, poštuje ljudska prava i da je "bezbjedna, sigurna i pouzdana".

Rezoluciju je podnijela SAD a usvojena je konsenzusom pošto su za nju glasale svih 193 država članica UN.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je ranije ovog mjeseca rekao da će usvajanje rezolucije označiti "istorijski korak napred" u podsticanju bezbjedne upotrebe AI.

Rezolucija "predstavlja globalnu podršku osnovnom skupu principa za razvoj i upotrebu vještačke inteligencije i postavila bi put da se sistemi vještačke inteligencije uvijek koriste za upravljanje rizicima", rekao je on u izjavi za Asošijeted pres.

Rezolucija poziva sve zemlje, regionalne i međunarodne organizacije, tehnološke zajednice, civilno društvo, medije, akademsku zajednicu, istraživačke institucije i pojedince "da razviju i podrže regulatorne i upravljačke pristupe i okvire" za bezbjedne sisteme vještačke inteligencije.

Upozorava se na "nepravilan ili zlonamjeran dizajn, razvoj, primjenu i upotrebu sistema vještačke inteligencije, kao što su bez adekvatnih zaštitnih mjera ili na način koji nije u skladu sa međunarodnim pravom".

U rezoluciji se priznaje brzi napredak razvoja i upotrebe vještačke inteligencije i naglašava se "hitnost postizanja globalnog konsenzusa o bezbjednim, sigurnim i pouzdanim sistemima vještačke inteligencije".

Takođe priznaje da je "upravljanje sistemima vještačke inteligencije oblast koja se razvija" i kojoj su potrebne dalje diskusije o mogućim pristupima upravljanju.

Prema tekstu same rezolucije glavni cilj je korišćenje vještačke inteligencije da bi se podstakao napredak ka postizanju razvojnih ciljeva UN za 2030. godinu, koji uključuje okončanje globalne gladi i siromaštva, poboljšanje zdravlja širom svijeta, obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svu djecu i rodna ravnopravnost.

Rezolucija poziva 193 države članice UN i druge da pomognu zemljama u razvoju da pristupe prednostima digitalne transformacije i bezbjednih sistema vještačke inteligencije. Naglašava da se ljudska prava i osnovne slobode moraju poštovati, štititi i promovisati kroz životni ciklus sistema vještačke inteligencije.

Velike tehnološke kompanije podržavaju potrebu regulisanja AI, istovremeno lobirajući da osiguraju da ta pravila budu u njihovu korist.

Evropski parlament je na svom zasijedanju 13. marta donio prva sveobuhvatna pravila o AI na svijetu, koja bi trebala da stupe na snagu u maju ili junu nakon dorade.

I druge zemlje poput SAD, Kine i ostalih država članica grupe 20 industrijalizovanih zemalja takođe rade na izradi propisa o vještačkoj inteligenciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније