Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ klix.ba ]

25. 02. 2021. 10:53   >>  10:52 1

PERSEVERANCE

Na Zemlju stigla prva panoramska fotografija s Marsa

Rover "Perseverance" koji je NASA uputila na Mars poslao je na Zemlju prvu panoramsku fotografiju visoke rezolucije sa površine Marsa snimljenu 21. februara koristeći kameru "Mastcam-Z".

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike i prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stijenu sa usjecima od vjetra i ivicu kratera Jezero, gdje se rover spustio prošle sedmice.

NASA je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stijena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

Džim Bel, istraživač sa Univerziteta Arizona, koji predvodi operaciju sa kamerom "Mastcam-Z", rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mjestu, prenijela je agencija DPA.

"Perseverance" je putovao svemirom blizu sedam mjeseci poslije lansiranja na Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini prije više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

Rover Perseverance će najmanje dvije godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzorke stijena i tla.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније