Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2017. 17:57 >> 17:26

U 17:28H

Zima zvanično počela

Zima je zvanično počela 21. decembra, u 17 sati i 28 minuta.

Danas je sunce u 16 sati i 28 minuta dostiglo najnižu tačku na nebu i dalo nam najmanje svjetla u godini. Najkraći dan u godini ujedno je i početak zime.

U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Prvih dana zime, prema najavama iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti.

Jutarnje temperature vazduha kretaće se od -8 do 4, a najviše dnevne od -4 do 14 stepeni.

Zimski solsticij i “čarobna noć”

Od davnina solsticij je simbolizovao početak sljedeće faze u ljudskom životu. Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimskog solsticija 21. na 22. decembra biće ispunjene.
Zimski solsticij je poseban dan: to je najkraći i najtamniji dan u godini. Ali, nakon što ovaj dan prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Naši preci već godinama obilježavaju ovaj dan, podsjećajući se na cikluse i godišnja doba koja simbolizuju konstantnu izmjenu životne energije, čije smo svi mi dio. To možemo vidjeti u mnogim duhovnim tradicijama.

Važnost ovog dana leži u Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam takođe omogućuje život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobijamo manje energije iz spoljašnjeg svijeta. To je vrijeme kada se trebamo okrenuti sebi, prema molitvi ili meditaciji, raditi na svojoj unutrašnjosti.

To je tajna zimskog solsticija. Ali, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umjesto korištenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osjećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni, jer ne primaju dovoljno energije, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

Zima će trajati 89 dana, a završiće se 20. marta u 17 časova i 15 minuta, kada počinje proljeće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније