Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar

22. 12. 2015. 20:27 >> 20:20

TEMATSKE RUTE

Predstaviće kulturno-istorijske atrakcije CG

Projekat „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek“, doprinijeće predstavljanju tradicionalnih proizvoda i kulturno-istorijskih atrakcija sa područja Zapadne Hercegovine i Crne Gore, kao i uspješnom povezivanju pružalaca usluga sa posjetiocima ove regije, saopšteno je danas na predstavljanju.

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Svetlana Vujičić kazala je da je vrijednost projekta u Crnoj Gori 197,142.15 eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, dok preostalih 15 odsto ko-finansiraju Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i CSTI.

Ona je rekla se projektom, koji će trajati 24 mjeseca, namjerava podstaći društveno-ekonomski razvoj i unaprijediti prekogranična saradnja u graničnoj oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Stoga smo se sa svojim partnerima okupili oko zajedničke ideje razvoja nove turističke ponude u graničnoj ruralnoj regiji Hercegovine i Crne Gore, čijom realizacijom će turisti biti u mogućnosti da otkriju neke od njenih najinteraktivnih kulturnih, etnoloških i istorijskih vrijednosti“, rekla je Vujičić u PR Centru.

Ona je objasnila da prekogranično područje u kojem će se projekat realizovati sa Hercegovačke strane čine Zapadno-hercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton, a u Crnoj Gori opštine Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Nikšić, Kotor i Herceg Novi.

„Projektom će biti osmišljeni programi posjeta, postavljena i uređena infrastruktura manjeg obima i postavljena ukupna ponuda regije na ciljnom turističkom tržištu uz korišćenje promotivnih instrumenata visokog kvaliteta“, najavila je Vujičić.

Sve projektne aktivnosti će se, kako je navela, paralelno organizovati u Zapadnoj Hercegovini i Crnoj Gori sa ciljem poboljšanja kvaliteta turističkih usluga i proizvoda u prekograničnoj regiji ove dvije zemlje.

Stanislava Pavlović-Kosović iz CSTI kazala je da će tematika ruta kroz srednjovjekovnu Hercegovinu obuhvatiti antropološke, etnološke, tradicionalne i kulturne vrijednosti srednjovjekovne Stare Hercegovine.

„Na četiri lokacije Herceg Stjepanovih srednjovjekovnih gradova u Crnoj Gori, kroz atraktivan sadržaj na info-tablama i kroz turistički mobilijar, biće predstavljena istorija i značaj tih lokaliteta i njihovih vladara“, navela je Pavlović-Kosović.

Uključenost lokalnog stanovništva je, kako je rekla, sastavni dio ideje projekta.

„Pored marketinškog materijala, važna je i usmena prezentacija gostoprimljivih domaćina, ka i njihova autentična gastronomska ponuda“, kazala je Pavlović-Kosović.

Ona je ocijenila da će savršeni spoj tradicije, kulture, avanturizma i gastronomskog užitka povezan kroz priču o hercegovačkom vojvodi i srednjem vijeku, područje Stare Hercegovine učiniti neodoljivim za posjetioce.

Predstavnik Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) Ivan Jelčić kazao je da im je ovo prvi projekat prekogranične saradnje sa Crnom Gorom, a da najviše iskustva u projektima imaju sa Hrvatskom.

„Vjerujemo da ćemo uspješno sprovesti i ovaj projekat. Znamo da partneri iz Crne Gore imaju dosta iskustva u sprovođenju projekata. Sama tematika projekta nam je vrlo zanimljiva, i nadamo se da će to biti uspješna saradnja“, naveo je on.

Zvonko Saveljić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazao je da je ovaj projekat u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine.

On je rekao da su projekti tipa panoramskih, pješačkih i temtskih ruta, alpinističkih i biciklističkih staza relativno novi i posebni oblici turizma, koji poslednjih godina u svijetu imaju sve više poklonika.

„Tako je i kod nas u Crnoj Gori, kao i u regiji, jer to je istovremeno jedna od najbrže rastućih oblika aktivnog turizma i sve više doprinose svojim kako fizičkim, tako i finansijskim pokazateljima, tako da značajno utiču u turističkom prometu svake zemlje koja ulaže u ovaj vid turizma“, istakao je Saveljić.

Partneri na projektu iz Bosne i Hercegovine su HERAG, Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i CSTI iz Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније