Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ I. P. ]

12. 12. 2016. 13:48 >> 16:03
11

KALEZIĆ UOČI PARADE

Tražiće zakon o registrovanom partnerstvu

Podrška porodice često izostaje kada su LGBTIQ osobe u pitanju, saopštili su organizatori Povorke ponosa i pozvali sve porodice koje, kao svoju vrijednost njeguju podršku i vjeruju u jednaka ljudska prava za sve, da im se pridruže na tom događaju.

 

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra i član organizacionog odbora četvrtog Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, ocijenio je danas na pres konferenciji da, iako slobodniji, život većine LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i dalje nije dostojanstven.

"Velika većina LGBTIQ osoba je i dalje primorana da živi skriveno i u strahu, bez podrške prijatelja, koleginica i kolega, svojih bližnjih. Za veliki broj nas podrška izostaje i tamo gdje je najviše očekujemo i gdje nam je podrška najpotrebnija – u svojim porodicama“, rekao je Kalezić.

On je pojasnio da je iz tog razloga tema ovogodišnjeg Montenegro Prajda „Podrška – kao porodična vrijednost“, vjerujući da je, kako je naveo, u crnogorskom društvu koncept podrške porodice svojim članicama i članovima duboko ukorijenjen.

"Međutim, ovo često izostaje kada su LGBTIQ osobe u pitanju. Mi očekujemo podršku naših porodica, prihvatanje i razumijevanje“, naveo je Kalezić.

On je rekao da će u subotu ponosno šetati sa porodicama koje podržavaju ljudska prava i prihvataju svoje LGBTIQ članove i članice.

"Pozivamo sve porodice koje, kao svoju vrijednost njeguju podršku i vjeruju u jednaka ljudska prava za sve, da nam se pridruže“, kazao je Kalezić.

On je poručio da ove godine od Vlade Crne Gore i svih poslanica i poslanika u parlamentu zahtijevaju pripremu i usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu, koji će, kako je pojasnio, omogućiti pravno prepoznavanje LGBTIQ zajednica i obezbijediti veliki broj prava koje nemaju u ovom trenutku.

"Na Povorci očekujemo ministra za ljudska i manjinska prava, gradonačelnika Podgorice, visoke predstavnice i predstavnike Vlade i državnih institucija, kao i predstavnice i predstavnike svih političkih partija“, dodao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Povorka ponosa će prema svim do sada dostupnim informacijama proteći u miru, bez incidenata, uz adekvatno policijsko obezbjeđenje koje će garantovati bezbjednost svih učesnika i učesnica.

"Sama maršruta Povorke će finalno biti određena u narednim danima, a u ovom trenutku u opticaju je prošlogodišnja maršruta kao i moguća nova, što zavisi od konsultacija sa predstavnicima Uprave policije Crne Gore“, kazao je Kalezić.

On je pozvao i sve građane i građanke Podgorice i ostalih crnogorskih gradova koji podržavaju ljudska prava svih ljudi u crnogorskom društvu da im se pridruže u subotu na prajdu.

Koordinatorka za kvir umjetnost i kulturu u Kvir Montenegru i članica organizacionog odbora Montenegro Prajda, Vanja Gagović, rekla je da će četvrom Montenegro Prajdu ove godine prethoditi „Neđelja ponosa“.

U okviru „Neđelje ponosa“ će, kako je najavila, tokom sljedećih šest dana biti organizovano više panel diskusija, različitih edukativnih, zabavnih i kulturno-umjetničkih sadržaja usmjerenih ka široj društvenoj zajednici.

"Neđelja ponosa počinje danas organizovanjem književne večeri tokom koje će biti predstavljena prva zbirka kratkih kvir priča u izdanju Kvir Montenegra. Književno veče biće organizovano večeras u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ sa početkom u 18 sati, dok će žurka povodom „Neđelje ponosa“ početi u 21 sat“, navela je Gagović.

Tokom sljedećih dana, kako je kazala, uslijediće edukativne radionice za LGBTIQ zajednicu.

"Radionice će biti organizovane u LGBT Drop In centru nevladine organizacije Juventas, a baviće se baviti različitim temama za koje je LGBT zajednica iskazala interesovanje – od subkultura unutar same zajednice, posebnosti grupa koje čine samu LGBTIQ zajednicu, pa do radionice o bezbjednosti koja će biti organizovana u saradnji sa Upravom policije Crne Gore“, pojasnila je Gagović.

Ona je najavila da je tokom „Neđelje ponosa“ biti organizovana i panel diskusija posvećena roditeljima LGBTIQ osoba, dok će panel diskusija o Zakonu o registrovanom partnerstvu koju zajednički organizuju NVO Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije biti održana u petak.

"Nakon „Neđelje ponosa“, u subotu 17. decembra biće organizovan četvrti Montenegro Prajd, a po završetku same šetnje program će biti nastavljen organizovanjem dječijeg matinea, Art i food marketa i , na kraju, žurkom za sve učesnice i učesnike Prajda tokom koje će biti organizovan koncert domaće grupe Jents i nastupom Dj Staše Baštrice“, kazala je Gagović.

Koordinator programa za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba u Kvir Montenegru i član organiazcionog odbora Montenegro Prajda, Jovan Ulićević, rekao je da će ovogodišnji Montenegro Prajd biti poseban i po znatno većoj vidljivosti trans osoba u odnosu na prethodne povorke ponosa.

"U Crnoj Gori, trans osobe i dalje u znatnoj mjeri doživljavaju diskriminaciju i nasilje, počevši od porodice, koja bi trebala da predstavlja siguran prostor za sve nas. Neprihvatanje različitosti, kakve god one bile, u crnogorskom društvu, dovodi do višestrukih problema sa kojima se transrodne osobe srijeću. Ovo se ogleda u visokom stepenu institucionalne i društvene diskriminacije“, upozorio je Ulićević.

Prema njegovim riječima, kako bi prihvatanje različitosti LGBTIQ identiteta bio potpun, neodvojivi dio vrijednosti društva, ono, kako smatra, mora početi od porodice.

"Mi, trans osobe koje jesmo dio ovogodišnjeg Montenegro Prajda, poručujemo da podrška jeste porodična, ali i društvena vrijednost koju moramo da njegujemo kako bismo svi bili smatrani jednakim, jednako vrijednim i prihvaćenim“, istakao je Ulićević.

On je poručio svim trans osobama i njihovim porodicama da nijesu sami i da imaju podršku.

"Ove godine, zajedno sa našim porodicama, šetamo ponosno, za sve one koji se zbog svoje različitosti osjećaju neprihvaćeno, kao i za sve one porodice koje zbog straha od društvenog neprihvatanja još uvjek nijesu pružile podršku svojim bližnjima“, rekao je Ulićević.

Organizaciju četvrtog Montenegro Prajda i „Neđelje ponosa“ finansijski su podržali Britanska ambasada u Crnoj Gori i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније