Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 06. 2018. 20:45 >> 20:39
1

PROBLEMI U RIBARSTVU

Flota zastarjela, fali inspektora

Nelegalan ribolova, upotreba dinamita, nedostatak ribarskih inspektora, kao i inspekcijskih plovila, najveći su problemu u sektoru ribarstva u Crnoj Gori.

To su ocijenili učesnici radionice “Održivo ribarstvo- borba protiv nelegalnog ribolova”, koja je organizovana na Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Učesnici su ocijenili i da je Port Milene danas veoma zagađena, a nekada je bila centar biodiverziteta i glavno mrijestilište i hranilište jegulja.

Slavica Pavlović iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, direktorata za ribarstvo navela je da je učešće sektora ribarstva u ukupnom bruto društvenom proizvodu 0,5 odsto, kao i da 80 odsto crnogorske flote na moru koristi alate obalnog ribolova sa plovnim objektima manjim od 12 metara .

Kao ključni problemi u morskom ribarstvu navedeni su zastarjela i neefikasna ribolovna flota, nedostatak luka za flotu, mjesta prvog iskrcaja i prve prodaje, zatim upotreba dinamita i drugih nedozvoljenih ribolovnih alata i opreme u svrhu ulova te nepostojanje odgovarajućih tržišnih kanala za prodaju ribe.

U cilju jačanja borbe protiv nelegalnog ribolova u junu 2017. godine oformljena je Radna grupa sa članovima iz svih relevantnih institucija, usvojen je Akcioni plan koji propisuje zaduženja i aktivnosti za sve članove radne grupe kao i vremenski okvir za realizaciju.

Rukovodilac laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović, naveo je da održivo ribarstvo znači da svako od nas u svom dijelu mora biti odgovoran za sprovođenje svega onoga za šta je nadležan.

Dr Joksimović je istakao da je vrlo važno da naučni podaci prvo budu na pravi način prikupljeni, a onda i predstavljeni onome ko donosi odluke, jer donošenje odluka o ovako važnom pitanju kao što je ribarstvo bez egzaktnih podataka o biomasi ribe, njenom kretanju i svim drugim aspektima naših istraživanja jednostavno nije moguće.

Takođe, naglasio je da su predstavnici Instituta za biologiju mora vrlo aktivni u svim tijelima u kojima učestvuju kao što je Generalna komisija za ribarstvo Mediterana i EU.

“Jadran je jedno more te nije moguće odluke donositi pojedinačno na nivou država već je neophodna združena akcija, razmjena podataka i zajednička aktivnost i inicijativa što bi održivo razvilo naše ribarstvo i doprinijelo očuvanju jedinstvenog Jadranskog mora koje imamo”, naveo je dr Joksimović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније