Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

17. 10. 2018. 09:13 >> 08:58

BANKA HRANE

Ni volje, ni plana za smanjenje siromaštva

Svjetski je dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine.

Banka hrane navodi da tri godine nakon usvajanja tih ciljeva, Vlada Crne Gore nije usvojila nacionalne ciljeve održivog razvoja , ni ciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

“Da bi se ozbiljno počeli baviti siromaštvom neophodno je da imamo relevantne podatke. Crna Gora nema zvaničnih podatka o siromaštvu od 2013. godine, a oni su se odnosili na 2012", poručuju iz Banke hrane.

Kažu da je jedini podatak u toj oblasti, minimalna potrošačka korpa, koji objavljuje MONSTAT. Iz Banke hrane poručuju da je crnogorsko društvo nezaustavljivo krenulo ka podjeli na veoma imućne i siromašne.

"Srednja klasa je u stalnom strahu od siromaštva. Banka hrane uočava stalni porast materijalno ugoženih kojima je pomoć potrebna. Do nedavno su to bili dugogodišni nezaposleni, višečlane porodice, porodice koje imaju članove sa invaliditetom, jednoroditeljske porodice, penzioneri sa najnižim prihodima, raseljeni. Sada uočavamo veliki broj onih koji imaju neki vid posla, ali ne uspijevaju da zadovolje osnovne potrebe”, poručuju iz Banke hrane.

Iz te NVO navode i da je cijena rada neopravdano, najmanja u regionu. Navode i da je od 2010. socijala povećana za svega sedam eura.

“Oni koji žive bolje slabo su zainteresovani za probleme onih koji žive lošije od njih. Apsurdno, ali je nažalost istina. Nemamo još uvijek očigledno volju, a kamoli plan kojim bi pokušala umanjiti broj onih koji žive u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti”, zaključuje se u saopštenju Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније