Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

03. 07. 2019. 18:25 >> 18:25

NOVINARI SAOPŠTILI

Neustavno skrivanje informacija od javnog značaja

Oko 30 novinara i urednika crnogorskih medija danas su pozvali Ministarstvo odbrane da iz predloženih izmjena Zakona o tajnosti podataka izbrišu odredbe kojima se predviđa neustavno skrivanje informacija od javnog značaja.

Izmjene koje je predložilo Ministarstvo odbrane omogućavaju svim državnim organima da informacije proglase tajnom, ukoliko bi, kako se navodi, njihovo otkrivanje uticalo na “ostvarivanje funkcije organa”.

"Ovako široko postavljena definicija onoga što može biti tajno otvara širom vrata za zloupotrebe zakona, koja su i do sada bila imanentna državnim institucijama onda kada je potrebno od javnosti sakriti informacije o mogućem kršenju zakona ili korupciji", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su predložene izmjene Zakona o tajnosti podataka i atak na istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori, jer imaju za cilj da dodatno ograniče ionako zatvorene izvore informacija unutar državnih institucija.

Podsjeća se da Ustav Crne Gore garantuje svim građanima pravo pristupa informacijama, da ono može može biti ograničeno samo ako je to u interesu zaštite života, javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka, bezbjednosti i odbrane Crne Gore, spoljne, monetarne i ekonomske politike.

"Dosadašnje iskustvo u pristupu informacijama koje su u posjedu crnogorskih državnih organa pokazuje da je postojeći Zakon o tajnosti podataka široko zloutrebljavan kada su se od javnosti krile ključne informacije, a sve to pokušavalo opravdati pozivajući se na gorepomenute razloge", kaže se u saopštenju.

Takva praksa se, kako se ocjenjuje, kosi sa dobrom međunarodnom praksom, a u potpunoj suprotnosti je i sa višegodišnjim preprorukama Evropske komisije koje se odnose na opštu transparentnost rada Vlade i slobodan pristup informacijama uopšte.

"Usvajanje Zakona o tajnosti podataka u ovom obliku bi predstavljalo korak unazad u dosada postignutim rezultatima kada je u pitanju reforma slobodnog pristupa informacijama, ali nažalost i dokaz da Vlada uporno derogira zakone koje je ranije razvijala u saradnji sa međunarodnom zajednicom", kaže se u saopštenju.

Novinari su pozvali Ministarstvo da poštuje Ustav i zakone države, kao i međunarodne konvencije, i iz predloženih izmjena Zakona o tajnosti podataka izbriše odredbe koje ograničavaju pravo pristup informacijama, ali i rad medija i nevladinih organizacija.

Saopštenje su potpisali novinari Vijesti, Dana, Monitora, Milka Tadić iz Centra za istraživačko novinarstvo, Danilo Ajković iz FOS media, Mirko Bošković iz RTCG, Mila Radulović iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore i medijski ekspert Duško Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније