Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 09. 2019. 19:55 >> 20:11
25

JOVANOVIĆ I VUČINIĆ

"Skup SPC politički, u najavi vrijeđa CG"

Komentarišući skup u Grblju, sagovornici Dnevnika TVCG pozivaju nadležne da zabrane skupove, koji, kako kažu, pokazuju nepoštovanje prema Crnoj Gori i njenim građanima. Ocjenjuju i da je riječ o događaju koji ima političku dimenziju, a da je Crna Gora država koja je otvorena za sve dobronamjerne i za one koji poštuju ustavni poredak naše zemlje njen suverenitet i integritet.

Obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC i Svetosavlja u Crnoj Gori i Boki samo je jedan u nizu događaja minulih mjeseci, koji se organizuju, kako bi se uticalo na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je u skupštinskoj proceduri, smatra publicista Slobodan Jovanović.  Poziva nadležne da zabrane skupove, koji u još najavi pokazuju nepoštovanje prema Crnoj Gori i njenim građanima.

“Država bi morala da nađe način kako da spriječi da na javnim skupovima nastupaju ljudi koji unose mržnju među građane Crne Gore , nacionalnu netrpeljivost I ruše građanski mir”, kaže za TVCG Jovanović.

Ističe da je namjera organizatora da kao istinu nametnu podatak da SPC u Crnoj Gori traje 800 godina. Činjenice su, kaže Jovanović, drugacije.

“SPC ovakva, kakva danas postoji je formirana 1920. Godine. Do 1918. Godine, u Crnoj Gori je postojala crkva koja je imala ustavni subjektivitet, svoje ime, svoj Ustav, svoj sinod”, kazao je on.

Na obiljezavanje 800 godina autokefalnosti SPC i Svetosavlja u Crnoj Gori, prethodnih dana reagovali su i iz Matice crnogorske i Crnogorskog pokreta. U Matici smatraju da je riječ o političkom djelovanju koje je poznato, kako kažu, već tri decenije .

"Svetosavski nacionalizam SPC ovom prilikom demonstrira odsustvo kapaciteta da prizna istorijsku utemeljenost Crnogorske pravoslavne crkve i neumitnost procesa njene obnove."

U Crnogorskom pokretu tvrde da je riječ o falsifikatima osmišljenim da, kako kazu, uvjere neupućene u duboke korijene Srpske crkve i Svetosavlja na crnogorskom prostoru, kako bi politički manipulisali protiv Crne Gore.

“Tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom ”i” ispisana imena crnogorske države i Boke Kotorske kao njenoga dijela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim dijelom Crne Gore, što je protivustavno djelo.”

Prema misljenju Steva Vučinića iz Crnogorske pravoslavne crkve,riječ je o događaju, koji ima političku dimenziju.

“Cilj im je da se zemlja usaglasi sa interesima Beograda, odnosno Republike Srpske. Takva vrsta politike je strahovito opasna za Crnu Goru i vodi je u stanje koje bi destabilizovalo političke prilike u u zemlji i okruženju. To Crna Gora ne smije da dozvoli”, kazao je Vučinić.

Sagovornici TVCG zaključuju da je Crna Gora otvorena za sve dobronamjerne, za one koji poštuju ustavni poredak naše zemlje njen suverenitet i integritet.

Nevenka Jovović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније