Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 09. 2013. 11:46 >> 11:58

DOPUNA ZAKONA

Naknade vojnicima bez poreza

Naknade koje se isplaćuju pripadnicima Vojske Crne Gore i predstavnicima državnih organa koji su upućeni u mirovne misije u inostranstvo biće oslobođene poreza na dohodak fizičkih lica.To je predviđeno Predlogom izmjena i dopuna zakona koji uređuje tu oblast, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

U obrazloženju Predloga je navedeno da će primjena tog rješenja uticati na smanjenje rashoda budžeta po osnovu plaćanja poreza i doprinosa na ta primanja za milion do dva miliona eura na godišnjem nivou.

Predloženim izmjenama zakona određene samostalne djelatnosti kao što su advokatska, notarska, računovodstvena, knjigovodstvena, revizorska i zdravstvena, u zavisnosti od prirode i obima posla, biće isključene iz sistema paušalnog oprezivanja, odnosno treba da se oporezuju po stvarno ostvarenom dohotku.

"Osnovni razlozi za izmjenu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica uslovljeni su potrebom revidiranja poreske politike u pogledu paušalnog oporezivanja”, naveli se iz Vlade.

Pored navedenog, izmjene zakona se obrazlažu potrebom sistemskog rješavanja problema sive ekonomije, kroz unaprijeđenje kaznene politike i stvaranje uslova za bolju poresku disiplinu.

Između ostalog, predlaže se da se djelatnost advokata, notara, revizora, računovođa, projektanata, frizera, oporezuju po stvarno ostvarenom dohotku.

“Na taj način će osobe koje obavljaju navedene djelatnosti prikazivati stvarno ostvareni promet, jer su u obavezi da vode poslovne knjige prema sistemu dvojnog knjigovodstva, a ne samo knjigu prometa koju su dužni da vode paušalci”, objasnili su iz Vlade.

Navedenim izmjenama postiže se, kako su dodali, usaglašavanje pojedinih vrsta djelatnosti sa svrhom postojanja prava paušalnog oporezivanja, koje se prije svega, ogleda u tome da vođenje knjiga ne predstavlja tehnički problem i nesrazmjeran trošak preduzetniku, imajući u vidu vrstu, obim i prirodu obavljanja posla.

“Predloženim izmjenama pojedine trgovinske i ugostiteljske djelatnosti koje se obavljaju na tezgama, u privremenim objektima, sličnim montažnim ili pokretnim objektima ne isključuju se iz sistema paušalnog oporezivanja, jer je vođenje poslovnih knjiga teško izvodljivo zbog prirode posla koji obavljaju”, zaključili su iz Vlade.

 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније