Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 06. 2022. 18:48 >> 18:47
13

NA FANARU

Đukanović se sastao sa Vartolomejom, krstio unuka

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom na Fanaru. Njegova Svesvetost blagosiljao je krštenje unuka predsjednika Đukanovića koje je obavljeno nakon zvaničnog susreta, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Đukanović je izrazivši zadovoljstvo susretom podsjetio njegovu Svesvetost da je riječ o prvoj posjeti crnogorskog šefa države Vaseljenskoj patrijaršiji nakon 1899. godine, kada je knjaz Nikola boravio u Istanbulu.

"Đukanović  je upoznao Njegovu Svesvetost sa istorijskim okolnostima u kojima je Crna Gora više puta obnavljala svoju nezavisnost i međunarodni subjektivitet. U tom kontekstu istakao je da je Crna Gora veoma ponosna na svoje hiljadugodišnje trajanje, kao i činjenicu da je njena moralna vertikala kontinuirana  borba za državno dostojanstvo i slobodu. S tim u vezi osvrnuo se i na duboke istorijske veze između Majke Crkve i crnogorske države. Govorio je, takođe, o aktuelnom društveno političkom trenutku u našoj zemlji i predstavio dalje planove u vezi sa strateškim pravcem kojim se kreće Crna Gora od obnove državnosti na referendumu 2006. godine. Pri tome je posebno naglasio značaj članstva Crne Gore u NATO uz konstataciju da su evropska i evroatlantska  integracija sinonim stabilnosti za naš region", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, Vaseljenski patrijarh Vartolomej je zahvalivši Đukanoviću na iscrpnim informacijama o svim pitanjima koja zaokupljaju i njegovu pažnju, ukazao da je dva puta imao priliku da boravi u Crnoj Gori kojoj upućuje blagoslov za što skoriji prijem u EU i dalji prosperitet.

"On je podsjetio i na dugogodišnje prijateljstvo sa Mitropolitom Amfilohijem posebno istakavši njegov doprinos realizaciji sabora na Kritu. Pomenuo je i ostale susrete koje je u međuvremenu imao sa predstavnicima iz Crne Gore. Njegova Svesvetost je upoznao predsjednika i sa skorom posjetom poglavara Ohridske arhiepiskopije Stefana", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u prijateljskom i otvorenom razgovoru Njegova Svesvetost patrijarh Vartolomej i Đukanović razmijenili su mišljenja o svim relevantnim pitanjima od zajedničkog interesa, uz spremnost za dalje održavanje kontakata. Razgovoru je prisustvovao i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Emanuel.

Đukanović, inače, boravi u Istanbulu na 25. Euroazijskom ekonomskom forumu, gdje učestvuje na poziv predsjednika Marmara fondacije i velikog prijatelja Crne Gore, počasnog konzula Akana Suvera.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније