Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј.

04. 04. 2023. 15:42 >> 15:42

KONFERENCIJA

Nacrt Zakona o obnovi nakon katastrofa do oktobra

Nacrt Zakona o obnovi nakon elementarne nepogode, tehničko-tehnološke i druge nesreće, trebalo bi da bude pripremljen najkasnije do oktobra ove godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a je u saradnji sa Kancelarijom UNDP-a u Podgorici počeo je da radi na ovom važnom dokumentu, koji će, kako ističu, na sveobuhvatan način regulisati oblast obnove i oporavka nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Danas je održana Konferencija međuresorske radne grupe koju je otvorio v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović i istakao značaj izrade ovog zakona.

U prethodnom periodu je formirana radna grupa.

“Utvrdiće se kako, na koji način i na bazi kojih parametara će se vršiti procjena šteta, gubitaka i potreba, kao i postupak pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpjeli materijalnu i drugu štetu i gubitak usljed katastrofa. Izrada zakona se realizuje u okviru projekta Integralno upravljanje rizicima od poplava u prekograničom slivu rijeke Drim (Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija) – komponenta koja se tiče procjene šteta, gubitaka i potreba nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, sa naglaskom na poplave i povezane hazarde”, navode u saopštenju.

Do sada je izrađena Metodologija za procjenu šteta, gubitaka i potreba nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća koja je usaglašena sa međunarodno priznatim standardima (Post Disaster Needs Assessment - PDNA) kao i početna obuka za trenere različitih profila na nacionalnom nivou u ovoj oblasti, koja je omogućila da se formira tim od 26 eksperata u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније