Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

11. 05. 2023. 07:22 >> 07:22

MANOJLOVIĆ

"Opštine malo utiču na zakone o lokalnoj samoupravi"

Sjeverne manje opštine se nalaze u nikad goroj poziciji, kazala je Mišela Manojlović iz Zajednice opština Crne Gore. Ona je u emisiji "Mreža" istakla da sve opštine imaju različite potrebe i probleme, te da Opština Herceg Novi, kao i sve ostale primorske opštine, dijeli iste probleme kao što je broj komunalnih policajaca u sezoni.

"Opštinama Ustav jemči autonomiju. Evropska povelja o lokalnoj samoupravi jemči autonomiju, a znamo da nema autonomije bez fiskalne autonomije i sredstava, bez ekonomske neovisnosti opština i sredstava koje su im neophodne da ostvaruje funkciju. Opštine pružaju direktne i neposredne usluge gražanima, za puteve, komunalne puteve i tako dalje", kazala je Manojlović.

Poručuje da Povelja insistira na tome da se decentralizuju nadležnosti, da otprilike 80 odsto poslova treba da bude prenijeto u lokalnu nadležnost, jer se radi o vlasti koja je najbliža građanima.

Manojlović ističe da je jedan od glavnih problema nivo participativnosti opštine u dijelu kreiranju javnih politika.

"Uticaj opština je minoran, čak i na zakone koji neposredno uređuju pitanja koja se vezuju za opštine. Evo svjedoci smo posljedica takve politike, veliki broj opština je nelikvidan, ne može da isplati čak zarade po propisima koji su važili prije posljednjeg granskog ugovora, a kamoli one obaveze prema građanima koje je dužna, ugovorene, kreditne obaveze", istakla je ona.

Manojlović je ukazala na to da se sjeverne opštine nalaze u nikad goroj poziciji.

"Čini mi se da su opštine u nikad goroj poziciji. Mislim na sjeverne manje opštine, tu su isključene primorske koje u principu koje mogu da se finansiraju, osim Ulcinja", kazala je Manojlović.

Istakla je da u novoosnovanim opštinama Tuzi i Golubovci treba jačati kadrove i da će vrijeme pokazati njihovo djelovanje i da li su održive.

Opština Tuzi je, kako je istakla, u početku imala probleme sa finasiranjem i sa kadrovima ali te sve usluge postaju sve bolje.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније