Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2014. 16:13 >> 16:14

BIJELO POLJE

Invalidi rada nezavodovoljni odgovorima

Bjelopoljski invalidi rada, sa predstavnicima štrajkačkih odbora iz pet opština sa sjevera, najavili su radikalizaciju protesta, jer nijesu zadovoljni odgovorom koji su dobili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na zahtjev invalida rada da imaju status kao njihove kolege na jugu, stigao je odgovor od Ministarstva koji nijesu očekivali i koji je za njih, kako je kazao predsjednik bjelopoljskih invalida rada Lazar Knežević, nerazumljiv, jer se u njemu tvrdi da je Ministarstvo dobar dio zahtjeva ispunilo  tokom protekle četiri godine, koliko sa prekidima traju protesti, s čim se invalidi rada ne slažu.

“U odgovoru na zahtjeve invalida rada, pristiglom iz  Ministarstva rada i socijalnog staranja  navodi se da je najveći dio zahtjeva ispunjen”, kaže Knežević, ističući neslaganje sa iznijetim tvrdnjama u kojima se ističe da je resorno ministarstvo vratilo dio oduzetih prava invalidima rada još 2003 godine.

“Riječ je o pokušaju da se “kašičicom” nadomjesti ogromna obespravljenost najugroženije kategorije u društvu, što je neozbiljno i nemoguće. Invalidima rada su potrebna suštinska i dugoročna sistemska rješenja”, kategoričan je predsjednik bjelopoljskih invalida rada.

Predsjednik štrajkačkog odbora Marko Hajduković  ponovio je, kako je kazao, korigovane zahtjeve.

“Da Ministarstvo rada i socijalnog staranja predloži izmjene i dopune zakona, koje se odnose na invalide druge i treće kategorije, da  ne mogu imati penziju manju od 158 eura, te da im se prilikom obračuna penzije uzima osnovica aktivnog radnog staža, a ne vrijeme dok su bili na spisku Zavoda, kao i da budu izmijenjena rješenja o privremenoj naknadi u rješenju za penziju“.

Ukoliko im do trećeg marta ne budu ispunjeni zahtjevi, invalidi rada će krenuti pješke ka Podgorici kako bi pred Vladom i Skupštinom ponovili zahtjeve,  najavio je Knežević.

U međuvremenu invalidi rada će svakodnevno od 10 do 14 sati protestovati ispred svojih prostorija u Bijelom Polju, a 26. februara će podržati kolege u Kolašinu, Mojkovcu i Pljevljima gdje će se, takođe, održati protestna okupljanja, kazao je Hajduković.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније