Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

26. 08. 2023. 08:12 >> 08:15
4

NAJVIŠE OTROVNICA

Zmije hvatali i blizu centra Berana

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja u Beranama ove sezone imali su čak dvadeset intervencija zbog pojave gmizavaca, najviše opasne otrovnice šarke, ali i bezopasnog smuka, u urbanim naseljima, pa čak i u najbližim lokacijama centru grada.

Načelnik ove službe, Miki Korać, kazao je Portalu RTCG da je i ranijih godina bilo slučajeva pojave gmizavaca, ali da se to u ovolikom broju do sada nije dogodilo.

"Tu nije bilo izuzetaka što se tiče djelova grada. Skoro da nema dijela gdje nismo imali neki slučaj. U samom gradu u ulici Osme crnogorske, ulici Mira i Slobode, u naseljima Dolac, Lužac i Budimlja“,  rekao je Korać.

On je objasnio da su u jednom slučaju u gradu imali situaciju da se zmija sakrila u motoru automobila.

"Inače, najviše smo ih pronalazili u dvorištima, podrumima, drvljanicima. I, ono što je posebno važno, sve intervencije su uspješno okončane“, kazao je Korać.

Načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja je uputio savjet građanima da pozovu spasioce, odnosno da je to najsigurniji način da se gmizavca oslobode.

"Opremili smo službu određenim pomagalima i za ovakve potrebe, tako da, moglo bi se reći, pored onih redovnih i uobičajenih poslova, uspješno odgovaramo i na ovakve izazove“, rekao je Korać.

Na interenetu se može pronaći veći broj podataka o pojavi zmija u urbanim sredinama, ali i savjet da se ne smiju ubijati, već da se moraju vraćati u svoja prirodna staništa, gdje čine balans u prirodnoj ravnoteži.

Takođe se obično može pročitati i podatak da onoliko koliko se ljudi plaše zmija, i zmije se plaše ljudi, pa prilikom susreta sa njima treba ostati miran i pribran, i polako se udaljiti.Kada se već nađe u dvorištu kuće, li u kući, onda je, ipak, nasigurnije pozvati spasioce.

"U svim slučajevima u kojima smo intervencisali, gmizavce smo hvatali, a zatim vraćali u njihova prirodna staništa, dalje od grada“, kazao je načelnik beranske Službe zaštite i spašavanja.

Sturučnjaci objašnjavaju da pojava zmija ove godine nije nikava neobičnost. U tri navrata krajem prošle i početkom ove godine imali smo, kako kažu, velike poplave u kojima su poremećena njihova prirodna staništa, a zatim su došli izuzetno topli ljetnji mjeseci, što je sve uzrokovalo neočekivano veliki broj pojave zmija u urbanim djelovima Berana.

U Službi hitne medicinske pomoći u Beranama Portalu RTCG su potvrdili da su imali značajan broj prijava ujeda zmija u poslednjim mjesecima, kako u gradskoj sredini, tako i u ruralnim djelovima, ali da, na sreću, nije bilo tragičnih ishoda.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније