Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina/M.L.B. ]

28. 09. 2023. 11:22 >> 11:22

APEL NVO

Otvoreni podaci ključ za unapređenje rada državnih institucija

Predstavnici civilnog društva u Operativnom timu Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) pozvali su sve relevantne aktere u Crnoj Gori da podrže transparentnost, otvorenost i upotrebu otvorenih podataka kao sredstva za izgradnju bolje i pravednije budućnosti.

U saopšptenju predstavnika civilnog sektora u OGP-u, povodom Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama, ocjenuje se da se samo zajedničkim trudom i saradnjom mogu ostvariti prave promjene i unaprijediti društvo.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da u što kraćem roku donese rješenje o imenovanju Operativnog tima OGP-a, kako bi to tijelo počelo sa radom u punom kapacitetu", navodi se u saopštenju predstavnika civilnog društva Aleksandra Perovića, Davida Vukićevića, Jovana Bojovića, Miloša Markovića, Miodraga Vujovića, Pavla Ćupića, Petra Kneževića, Sare Nikčević i Snežane Nikčević.

Oni su kazali da kao članovi operativnog tima OGP-a žele da istaknu značaj transparentnosti i pristupa informacijama.

Prema njihovim riječima, transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i unapređenje demokratskog društva.

Ocjenjuje se da je Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama prilika da se prisjetimo koliko je važno imati i adekvatan zakonodavni okvir u toj oblasti, kao temelju demokratskog društva i građanske participacije.

"Ukazujemo na neophodnost izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Proces izmjene tog Zakona traje već duže vrijeme, ali javnost nije informisana o tome u kojoj fazi se nalazi taj proces, kao i kada možemo očekivati Nacrt teksta Zakona", kaže se u saopštenju predstavnika civilnog sektora.

Oni smatraju da su izmjene Zakona iz aprila 2017. godine znatno otežale pristup informacijama, posebno onima koje se odnose na međunarodnu saradnju i poslovne tajne.

Dodaje se da je istovremeno ukinuta obaveza meritornog odlučivanja po žalbama građana, što je rezultiralo dugim procedurama.

"Ključne preporuke koje ističemo obuhvataju hitnu potrebu za ubrzanjem procedura pristupa informacijama i uspostavljanjem nezavisnog tijela za odlučivanje o žalbama kako bismo osigurali veću otvorenost, spriječili zloupotrebu vlasti i omogućili civilnom sektoru, medijima, i građanima, ključan alat za otkrivanje korupcije i nepravilnosti u radu državnih organa", kaže se u saopštenju.

Navodi se da OGP predstavlja globalnu platformu koja okuplja predstavnike izvršne vlasti i civilnog društva, kako bi zajedno unapređivali transparentnosti, odgovornosti i građanske participacije.

Ističe se da OGP postavlja visoke standarde za otvorenost u državnoj upravi i promoviše dijalog između vlasti i građana.

Predstavnici civilnog sektora ocjenuju da u Crnoj Gori OGP predstavlja ključnu inicijativu, koja promoviše saradnju i otvorenost u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve građane.

"Kroz našu aktivnu ulogu u operativnom timu OGP-a, kao predstavnici nevladinog sektora, imamo priliku da doprinesemo povećanju transparentnosti i odgovornosti vlasti", kazali su predstavnici civilnog sektora.

Oni su naveli da zajedno sa vladom rade na razvoju i implementaciji akcionih planova, koji se fokusiraju na ključne oblasti otvorenosti, kao što su pristup informacijama, borba protiv korupcije i unapređenje uslova za građansku participaciju.

"Naša uloga u OGP-u omogućava nam da budemo glas građana i zagovaramo pozitivne promjene u našem društvu", rekli su oni i dodali da poseban naglasak stavljaju na značaj otvorenih podataka.

"Otvoreni podaci predstavljaju dragocjeni resurs koji omogućava široku dostupnost i upotrebu podataka od strane građana, privrednih društava, NVO sektora i istraživača", kazali su predstavnici civilnog sektora.

Otvoreni podaci, kako su istakli, ne samo da povećavaju transparentnost vlasti, već i podstiču inovacije, stvaraju ekonomske prilike i pomažu donošenju informisanih odluka.

"Kroz naše aktivnosti u okviru OGP-a, promovišemo upotrebu otvorenih podataka kao ključnog alata za unapređenje rada državnih institucija i stvaranju veće vrijednosti za građane", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније