Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. Ј.

10. 10. 2023. 07:16 >> 07:16

NAKON PISANjA PORTALA

Montefarm dobio “diazepam klizme”, počela distribucija

Lijek “diazepam klizma”, koji se između ostalog koristi i kao terapija kod febrilnih konvulzija kod djece, odnosno grčeva pri povišenoj temperaturi, ponovo je dostupan u Montefarmovim apotekama, saopšteno je Portalu RTCG iz ove ustanove.

Krajem prošlog mjeseca Portal RTCG pisao je da ovog medikamenta nema u apotekama širom naše države, a nakon što nam se obratio roditelj čije je dijete imalo febrilnu konvulziju. On nam je ukazao na to da se u ovakvim situacijama koristi "diazepam klizma", odnosno rastvor za rektalnu primjenu ali da ga nijesu mogli pronaći.

Iz Montefarma su tada potvrdili da lijeka kod njih nema, ali su sada kazali da je situacija drugačija.

“Nakon prijema i neophodne kontrole isporuke odmah smo počeli sa distribucijom “diazepam klizmi” apotekama koje posluju u sastavu Montefarma”, navodi se u odgovoru.

Ovaj medikament isporučen je prvo apotekama u Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću, a nakon toga i preostalim objektima u južnoj i sjevernoj regiji države.

Uvoznik ovog medikamenta je Glosarij.

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore naveli su za naš Portal još krajem septembra da u toj zdravstvenoj ustanovi ima ovog lijeka.

Kazali su i koje su zamjene za dijazepam.

“U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore nije bilo nestašice navedenog lijeka. Diazepam se koristi za prekidanje konvulzivnog napada kod djece. Takođe, ljekovi koji se koriste za navedeno stanje, ali ne kao prvi izbor su flormidal i fenobarbiton kojih takođe imamo u dovoljnoj količini”, istakli su u odgovorima.

Iz Montefarma napominju da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, te da nabavke postoje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisivanjem javnih poziva, osnosno tendera za potrebe sektora javnog zdravstva.

Ovaj lijek koristi se kao prvi izbor pri febrilnim konvulzijama kod djece koja dobiju visoku temperaturu, a najčešće se javljaju od trećeg mjeseca do pete godine.

Grčevi roditeljima izgledaju zastrašujuće, jer se ispoljavaju tako što dijete iznenada i naglo, okrene oči u jednu stranu, izgubi svijest i trza nogama i rukama, najčešće krklja, poplavi oko usana i povremeno ima pauze disanja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније