Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

30. 01. 2024. 09:33 >> 09:41

SAOPŠTENJE

ASK: Zajednički da djelujemo protiv korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je donosioce odluka i nosioce najviših državnih funkcija sve tri grane vlasti da zajednički djeluju u borbi protiv korupcije.

Iz ASK navode da se treba unapređivati institucionalni, zakonodavni i strateški okvir i afirmisati načela integriteta, vladavine prava i dobrog upravljanja u Crnoj Gori. 

Podsjetimo, Crna Gora napredovala je za pozicju u odnosu na 2022. godinu u godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešnal (Transparency International) o Indeksu percepcije korupcije (CPI).

Naša zemlja je dobila ocjenu 46 na skali od nula (izuzetno korumpirana zemlja) do 100 (zemlja bez korupcije) i nalazi se na 63. mjestu.

„Pravda i efikasna vladavina prava su od suštinskog značaja za sprečavanje i zaustavljanje korupcije i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Oni čine kamen temeljac demokratije i predstavljaju oličenje pojmova pravičnosti i odgovornosti. Nekažnjivost za korupciju – kada se ljudi koji zloupotrebljavaju svoju moć ne suočavaju sa posljedicama za štetu koju čine – suština je nepravde i neuspjeha vladavine prava“, navedeno je u zvaničnom saopštenju na sajtu TI.

Iz ASK su naveli da će, kao središnje preventivno antikorupcijsko tijelo, posvećeno pružati puni doprinos snaženju pravne države, kao i poštovanju i promovisanju vrijednosti koje omogućavaju napredak zajednici i približavaju je članstvu u Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније