Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

11. 03. 2024. 14:29 >> 07:54
4
Čitaj mi:

REAGOVANJE

Mitropolija se protivi Nacrtu zakona o promjeni oznake pola

Pošto je nedavno u medijima objavljena informacija da će crnogorski državljanin imati pravo da promijeni oznaku pola u ličnim dokumentima, što je predviđeno Nacrtom zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, reagovala je Mitropolija crnogorko-primorska, koja se protivi tom nacrtu.

Dodali su da medijske najave sadržaja i intencije Nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja već u samom naslovu ovog projekta unose zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vjernike Srpske pravoslavne Crkve.

 

"Ovaj Nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga vjerujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države. Prema važećem Porodičnom zakonu, porodica je osnovna zajednica života u kojoj se njeguju i podižu djeca, i roditelji su oni koji se prvenstveno staraju o odgoju i obrazovanju svoje maloljetne djece, pa tek potom – država i društvo. Odnosno, državne institucije treba da obezbjede porodici pomoć i podršku u obavljanju njenog prirodnog i tradicionalnog posla, a ne da joj oduzimaju djecu i da umanjuju njenu ulogu u procesu vaspitanja", piše u reagovanju Mitropolije.

Tvrde i da predlagač ovog Zakona u nacrtu nastoji, krši postojeći Porodični zakon, pa i Ustav države.

Poručuju da Hristova crkva ima razumijevanja za osobe koje su promijenile pol, upravo iz saosjećanja prema nekim iznimnim ličnim patnjama, neizrecivim i bolnim psihičkim i emotivnim traumama, ali ne razumiju donošenje zakona koji takvu traumu širi na cijelu populaciju.

"I to uz izričitu zabranu traženja od lica koje podnosi zahtjev da obavi medicinski pregled ili pruži dokaz o obavljenim medicinskim pregledima. Medicinski pregled, koji se traži kao uslov mnogo banalnijih životnih situacija, sada se izričito zabranjuje kao preduslov promjene rodnog identiteta", poručuju iz Mitropolije. 

Zato su kazali da protestuju kao ozbiljna institucija i da će preduzeti sve zakonom propisane radnje da "ovu sramotu i bruku udaljimo iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja".

"Na prvom mjestu, pozivamo sve one ministre i poslanike u parlamentu, koji su pravoslavni hrišćani, a sigurni smo da će nas razumjeti i podržati i oni među njima koji su vjernici drugih monoteističkih vjera i njihove vjerske institucije, da ovaj Nacrt stave na mjerilo svojih vjerskih ubjeđenja i moralnih principa, a ne na kantar trenutne materijalne i političke koristi", zaključeno je u saopštenju Mitropolije. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније