Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2015. 15:26 >> 15:20
1

PREMA LGBT OSOBAMA

Progres: Sve više porodičnog nasilja

U posljednje vrijeme registruje se povećano porodično nasilje prema LGBT osobama po saznanju bližnjih za njihovu seksualnu orijentaciju a posebno zbog činjenice da su u istopolnim, vanbračnim zajednicama i vezama, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

 

“LGBT Forum Progres ukazuje prema kompletnom društvu na problematiku porodičnog i svih drugih oblika nasilja nad LGBT osobama.  U LGBT skloništu, nedavno je boravio lezbejski par, sa dvoje djece koji  su u ovaj servis primljeni po preporuci policije uslijed nasilja i prijetnji smrću upućenih jednoj od partnerki od strane bivšeg supruga”, navodi se u saopštenju.

LGBT sklonište, kako su naveli iz Progresa,  socijalni je servis namjenjen svim LGBT osobama koje su ugrožene ili odbačene od strane svog neposrednog okruženja zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta .

“Sklonište je osnovano 2011.godine i do sada je kroz njega je prošlo preko 80 osoba. Ovo je po prvi put da u skloništu boravi jedna kompletna porodica.  Povodom predmetnog dogadjaja LGBT Forum Progres ima izuzetno kvalitetnu komunikaciju sa policijom i drzavnim tuzilaštvom. Ostvarena komunikacija je izuzetno profesionalna i na nivou međunarodnih standarda”, dodali su oni.

U skloništu, kažu iz Progresa, boravi 19-godišnji student čija se majka snažno protivi njegovoj seksualnoj orijentaciji kao i istopolnoj vezi sa muškarcem.

“Mladić se nalazi pod snažnim pritiskom porodice da se uključi u navodne programe liječenja od homoseksualnosti. LGBT Forum Progres ponovo poziva roditelje LGBT djece da podrže  i zaštite svoju djecu. Od ključne je važnosti da LGBT osobe podršku, razumijevanje i zaštitu imaju u porodici, od svojih roditelja. Civilno društvo, policija i pravosuđe igraju značajnu ulogu u promovisanju tolerancije, prevencije i sankcionisanja nasilja nad LGBT osobama. Ipak podrška i zaštita roditelja i porodice za svaku LGBT osobu, posebno za djecu i mlade, je primarna”, poručuju oni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније