Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 04. 2015. 13:30 >> 13:23
3

OCJENA CGO-A

Romi nedovoljno integrisani

Romi u Crnoj Gori, i pored brojnih strategija, akcionih planova, mjera afirmativne akcije, izmjena zakonskih rješenja u oblasti zaštite od diskriminacije, te napora obrazovnih vlasti da obrazovanje učine pristupačnijim, nijesu integrisani u naše društvo, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

 

Razlog tome su, kako se navodi u saopštenju, neadekvatna ili neujednačena primjena mnogih postojećih rješenja, kratkoročnost programa pomoći koji nemaju razvijenu održivost, ali i nedovoljan obim konsultacija sa ciljnom grupom, pa samim tim i ignorisanje mnogih potreba.

"Poražavajuća je činjenica da većina Roma nije informisana o tome da je Crna Gora sprovodi 'Dekadu Roma',  međunarodnu inicijativa u okviru koje su se vlade Centralne i Jugoistočne Evrope obavezale da, u regionalnim okvirima, rade  na unapređivanju socijalno-ekonomskog statusa i inkluziji Roma. Akcioni planovi za realizaciju strategije, te brojne aktivnosti koje prositiču ili se oslanjaju na ovu inicijativu kreirane su i sprovode se mimo znanja i učešća Roma", saopštio je koordinator programa u CGO-u Petar Đukanović.

On smatra da je političko učešće Roma jedan od najvećih problema u zaštiti i pristupu pravima. 

"Ono se, uglavnom, svodi na izbore i glasanje, pri čemu se, usljed izuzetno loše ekonomske situacije u kojoj žive, Romima manipuliše a njihovo pravo glasa zloupotrebljava. Romi nemaju autentične predstavnike u Skupštini Crne Gore, niti u lokalnim skupštinama, iako je ovo pravo obezbijeđeno svim drugim nacionalnim zajednicama", navodi Đukanović.

Posebno, kako ističe, zabrinjava nedostatak reakcije vlasti na problem maloljetničkih brakova među Romima i ćutanje institucija koje bi trebalo da spriječe ovaj vid masovnog kršenja ljudskih prava djece, prije svega djevojčica. 

"Prema najnovijim istraživanjima, tri od četiri Romkinje se udaju tako što budu prodate u uzrastu od 12 do 17 godina, što je klasična trgovina ljudima na koju institucije još uvijek ne reaguju, nemušto pravdajući kršenje ustava i zakona time da ne žele da se miješaju u tradiciju Roma", navodi Đukanović, uz ocjenu da se u oblasti obrazovanja Roma bilježi kvantitavni napredak, ali da je pitanje koliko su suštinske promjene.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније