Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 06. 2015. 14:51 >> 14:43

CARITAS APELUJE

Boriti se protiv zlostavljanja starih osoba

Caritas Barske nadbiskupije obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlostavjjanja starih lica organizovanjem aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o toj pojavi u našem društvu.

Na gradskom trgu u Baru, danas u 19 sati, Caritas će okupiti i mlađe i starije Barane, kako bi ih upoznali sa značajem datuma koji se obilježava širom svijeta. Oni su najavili da će na štandu postaviti informativne materijale o toj tematici, a pkrenuće i kampanju na društvenoj mreži Fesjbuk.

“Cilj je da što veći broj osoba postavi sliku sa kratkom porukom koja upućuje na međugeneracijsku solidarnost.”, saopšteno je iz Caritasa.

Caritas Barske nadbiskupije sproveo je istraživanje javnog mnjenja o postojanju zlostavljanja starih osoba u crnogorskom društvu. Rezultati su pokazali da kao najrasprostranjeniji vid nasilja crnogorska javnost prepoznaje zanemarivanje starih, a nakon toga finansijsko nasilje.

“Zanimljiv je podatak  da čak 28,4 posto  ispitanih  kaže da nije čulo za termin nasilje nad starim licima”, kažu u Caritasu.

Svjetski dan zlostavljanja starih obilježava se od 2006.

Namjera Međunarodne mreže za prevenciju zlostavljanja starijih i Svjetske zdravstvene organizacije pri Ujedinjenim nacijama bila je da promovišu bolje razumijevanje starih i postojanje zlostavljanja i zanemarivanja u svim sferama: kulturnim, društvenim, ekonomskim...

“Na svakom od nas je da uradi svoj dio u podizanju svijesti. Zlostavljanje starih nema ograničenja, može da se desi svakome od nas jednog dana. Zato je potrebno da svi uradimo svoj dio kako bi stvorili svijet bez zlostavljanja starijih lica”, zaključuje se u saopštenju Caritasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније