Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

07. 11. 2015. 13:05 >> 12:52
1

MILIĆ SAOPŠTIO

Od takse na gorivo 10,5 miliona

Država je neustavno prihodovala 10,5 miliona eura po osnovu naknade od sedam centi po litru goriva, saopštio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić i poručio da treba zaustaviti pljačku građana usljed netransprentnog načina definisanja strukture njegove cijene.


On je rekao da je, zaključno sa petkom, prodato oko 150 miliona litara različitih vrsta nafte i naftnih derivata.

"Postavlja se pitanje kako ući u nadoknadu štete koju su imali građani Crne Gore", rekao je Milić na konferenciji za novinare.

On je kazao da je poslao dopis Ministarstvu ekonomije 19. oktobra da mu dostavi strukturu cijene goriva, odnosno eurodizela, koji se najviše koristi, ali da do danas nije dobio odgovor.

Cijene goriva u Crnoj Gori od danas su niže sedam centi, nakon što je u Službenom listu objavljeno da je neustavna dopuna Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate.

"Eurodizel od danas košta 99 centi, od čega je porez na dodatu vrijednost (PDV) 15,81 cent, a akciza 35 centi. Prema informaciji koju sam dobio od drugog državnog organa, nabavna cijena eurodizela u Crnoj Gori je 36 centi", precizirao je Milić.

Država, kako je rekao, od građana uzima 63 centa na tih 36 centi.

"Šta čini tu razliku između 36 centi do ukupne cijene od 99 centi za eurodizel", pitao je Milić i pozvao Vladu da na to odmah odgovori.

Prema njegovim riječima, postoje dva modela kako obeštetiti građane, pri čemu se prvi odnosi na amandmansko djelovanje na član Zakona o akcizama gdje će se u odnosu na svaku vrstu derivata smanjiti akciza sedam centi.

"A drugi je da neko kaže na koji način je formirana cijena od 36 centi koja se priznaje za eurodizel i da li je moguće da u ovih 12 centi građani plaćaju gubitke naftnim kompanijama koje distribuiraju gorivo u Crnoj Gori" rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, danas se pokreće pitanje da li je neko svih ovih godina otimao sredstva zahvaljujući tome što nije na transparentan način definisana struktura cijene goriva.

"U Crnoj Gori nabavna cijena eurodizela u ukupnoj cijeni učestvuje sa 36 odsto, a u bilo kojoj od zemalja EU i regiona učestvuje sa 58 odsto. Kako je moguće da jedna država gdje je prosječni dohodak na nivou 470 eura ima veća plaćanja prema državnom budžetu nego zemlje EU”, pitao je Milić.

On je postavio pitanje državnim organima koliko je inspektora u Crnoj Gori zaduženo za ispitivanje kvaliteta i prometa goriva, kao i da li je i koji državni organ u Crnoj Gori sertifikovao sve benzinske stanice u državi.

On je dodao da je po osnovu akciza od 20. aprila do danas prikupljeno više od 50 miliona eura, pri čemu je nevjerovatno da je neko krenuo u finansiranje izgradnje autoputa i sporta na način da nije obezbijedio sredstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније