Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis/M.L.B. ]

11. 06. 2023. 14:48 >> 14:52

ISTRAŽIVANjE EIB-A

Banke na Zapadnom Balkanu zadržale jaku poziciju

Međunarodne bankarske grupacije su, uprkos geopolitičkim izazovima, zadržale jaku poziciju na Zapadnom Balkanu i pokazale otpornost i posvećenost, ali pooštravanje uslova kreditiranja uzima danak, pokazalo je istraživanje Evropske investicione banke (EIB).

„Međunarodne bankarske grupacije zadržale su čvrstu poziciju i posvećenost prema centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, pri čemu je u proteklih šest mjeseci 73 odsto grupa zadržalo, a 18 odsto povećalo nivo izloženosti“, navodi se u istraživanju EIB.

U istraživanju o aktivnostima banka u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIJIE) ocijenjeno je da su, uprkos ratu u Ukrajini, bankarske grupacije koje posluju na Zapadnom Balkanu i dalje optimistične u pogledu regiona, pri čemu oko 45 odsto njih durogorčno planira da selektivno proširi poslovanje ili zadrži isti obim.

„Tražnja klijenata za kreditima na Zapadnom Balkanu još je stabilna, podstaknuta potrebama za obrtnim kapitalom. Međutim, uslovi kreditiranja su pogoršani i očekuje se da će ponuda ostati slaba, naročito usljed zabrinutosti u pogledu budućeg kreditnog kvaliteta, perspektive lokalnog tržišta i visoke inflacije“, rekli su iz EIB-a.

Istraživanje, sprovedeno u proljeće ove godine tokom krize banka Silicijumske doline i Credit Suissea, pokazalo je da je u proteklih šest mjeseci znatna većina matičnih banaka, njih 73 odsto, u tim zemljama zadržala izloženost, dok je 18 odsto povećalo prisustvo.

U pogledu dugoročnih strategija, prekogranične bankarske grupacije ukazuju na namjeru da održe isti nivo poslovanja ili da se selektivno šire.

Glavna ekonomistkinja EIB-a, Debora Revoltela, saopštila je da istraživanje bankarskog kreditiranja potvrđuje posvećenost međunarodnih bankarskih grupacija regionu, kao i njihove napore da održe stabilnost.

„Međutim, u aktuelnom makroekonomskom kontekstu, evidentno je dalje pooštravanje uslova finansiranja na strani ponude u svim segmentima poslovanja i u većini zemalja, koje će se zadržati i u narednim mjesecima”, rekla je Revoltela.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, samo nekoliko banaka planira da selektivno smanji izloženost regionu. Preko 40 odsto njih planira da dugoročno održi postojeći obim poslovanja, a gotovo 45 odsto da ga selektivno proširi.

Međutim, imajući u vidu usporavanje rasta, visoku inflaciju i veće kamatne stope, banke predviđaju porast problematičnih kredita, što će se naročito odraziti u sektoru stanovništva i privrede.

Istraživanje je pokazalo da one očekuju da će trenutno povoljno okruženje za finansiranje ostati takvo i tokom sljedećih šest mjeseci, uz izvjesna poboljšanja zahvaljujući depozitima stanovništva i privrede, a uprkos očekivanom smanjenju finansiranja centralnih banaka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније