Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

05. 09. 2023. 15:31 >> 15:50

SMANjENjE OD 77,5%

Prošle godine dodijeljeno 10 miliona eura državne pomoći

U prošloj godini dodijeljena je državna pomoć u ukupnom iznosu od oko 10.122.000 eura, navodi se u Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u 2022. godini, koji je Vlada danas usvojila.

Vlada podsjeća da je ukupno dodijeljenu državnu pomoć u 2021. godini, iznosila 44.931.921 eura.
Iz toga proizilazi da je lani za 77,47 % smanjen iznos dodijeljene državne pomoći.

“Procenat učešća državne pomoći u javnim rashodima je sa 1,83 u 2021. godini, smanjen na 0,39 u 2022. godini”, navodi se u Izvještaju.

U izvještaju, u skladu sa Pravilnikom, nijesu prikazani podsticaji za razvoj poljoprivrede i ribarstva, jer je izmijenjena metodologija izvještavanja, tako da se sektor poljoprivrede i ribarstva, za razliku od prethodnih godina, ne iskazuje u godišnjem izvještaju.

Izvještaj sadrži analitički prikaz svih državnih pomoći dodijeljenih u 2022. godini, sa revidiranim podacima za 2020. i 2021. godinu, u skladu sa propisanom metodologijom Evropske unije i Pravilnikom o sadržaju godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći.

Za rekonstrukciju dijela pruge od EU traže 115 miliona eura

Vlada je danas usvojila i Informaciju o projektnoj prijavi pripremljenoj za podnošenje u okviru 9. poziva za sufinansiranje investicija za sprovođenje infrastrukturnih projekata kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir.

U okviru devetog poziva podnijeta je jedna projektna aplikacija od Ministarstva kapitalnih investicija i to: Crna Gora – Srbija R4 željeznička povezanost, dionica Bar – Vrbnica za rekonstrukciju dionice Bar – Golubovci (uključujući klizište Ratac i tunel Sozina).

Kako je naglašeno u diskusiji, realizacija ovako važnog projekta će rezultirati opštim povećanjem brzine saobraćaja u tranzitu, unaprijediće nivo usluga i olakšaće protok međunarodne trgovine i transporta putnika.

Takođe je naglašeno da je projekat uvršten na Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 246,5 miliona eura, dok se kroz investicioni grant traže bespovratna sredstva u iznosu od 115 miliona eura. Nakon podnošenja projekata slijedi ocjenjivanje koje sprovodi Evropska komisija u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, a konačna odluka o projektima koji će biti finansirani zavisi od dostupnosti sredstava EU i broja projekata koji dostave ostale države Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju Vlade.

Komisiji za antidopning 40.000 eura

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o potrebi sufinansiranja rada Komisije za antidoping i zadužila Ministarstvo sporta i mladih da joj obezbijedi 40 hiljada eura neophodnih za nastavak rada i realizaciju započetih aktivnosti, saopšteno je nakon sjednice.

Navodi se da je Komisija važno tijelo u sistemu sporta Crne Gore i da je njena uloga zaštita integriteta sportske oblasti kroz kontrolu sportista, vezano za potencijalno korišćenje nedozvoljenih supstanci.

Saopšteno je da navedena obaveza proizilazi iz Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, kao i Svjetskog antidoping kodeksa.

U usvojenoj informaciji Vlade navodi se i da je Crna Gora članica Svjetske antidoping agencije koja prati implementaciju obaveza u oblasti borbe protiv dopinga.

"Imajući u vidu da je Komisija je dostavila finansijski plan za period april – decembar 2023. godine, Vlada je zadužila Ministarstvo sporta i mladih da Komisiji obezbijedi 40 hiljada eura, kako bi se stvorili neophodni uslovi za nastavak rada Komisije i završetak započetih aktivnosti na realizaciji obaveza iz međunarodne i domaće agende u oblasti antidopinga", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније