Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

29. 05. 2015. 15:27 >> 15:19

ISTRAŽIVANJE NAFTE

Kavarić: Vlada ne favorizuje nijednu kompaniju

Vlada ne favorizuje nijednu kompaniju koja se prijavila na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, već će tehničke performanse ponude biti jedini kriterijum koji će primjenjivati, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

“Jedini kriterijum koji se primjenjuje je kvalitet radova koji su ponuđeni za ovaj tender, odnosno njihov nivo, garancije i sve ono što su tehničke performanse ponude“, kazao je Kavarić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića.

Damjanovića je zanimalo koji su razlozi za prekoračenje roka za izbor najboljeg ponuđača u oblasti istraživanja ugljovodonika i da li Vlada unaprijed favorizuje pojedine kompanije u tom tenderskom postupku u zavisnosti od toga iz koje države dolaze.

Kavarić je rekao da nije tačna teza da se kasni u tom projektu.

„Mi ništa ne prodajemo, jer mi ne znamo šta se nalazi u našem podmorju“, naveo je Kavarić.

On je dodao da Vlada trenutno vodi pregovore sa šest kompanija, koje su grupisane u tri grupe po dvije.

„Očekujem da će se razgovori sa šest kompanija završiti narednih sedmica. Moguća su i kašnjenja, a ukoliko ih bude obavijestićemo javnost, iako se nadam da ih neće biti“, saopštio je Kavarić.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji je zatvoren 15. maja prošle godine, za proizvodnju ugljovodonika prijavila su se tri konzorcijuma, od po dvije kompanije.

Ponudu su dostavile firme Marathon Oil Corporation iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i OMV iz Austrije. Na tender su se prijavile i kompanije Eni iz Italije iz Novatek iz Rusije, kao i Energean Oil & Gas iz Grčke i Mediterranean Oil & Gas iz Velike Britanije.

Predstavnici pregovaračkog tima crnogorske Vlade obavili su početkom februara ove godine inicijalne razgovore sa ponuđačima koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

Nakon završenih pregovora, Vladi bi trebalo da bude dostavljen Izvještaj o tenderskom postupku sa predlogom ugovora i predlogom odluke o dodjeli koncesija.

Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština.

Ugovor obuhvata 13 blokova i površinu od oko tri hiljade kilometra kvadratnih.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније