Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 02. 2019. 09:04 >> 08:34
7

NADOMAK PODGORICE

Medun - usnulo ilirsko utvrđenje

Fond za razvoj Kuča, a ranije Udruženje Medun, godinama pokušava da u dogovoru sa nadležnima pokrene rekonstrukciju utvrđenja Medun. No, pitanje je kada će se steći uslovi za realizaciju projekta. Prvo je potrebno obaviti arheološka istraživanja koja do sada na tom prostoru nijesu rađena. Tek nakon toga moći će da se zna kako i kada Medun ponovo može zaživjeti. Iz JU Muzeji i galerije Podgorice najavljuju da će na proljeće krenuti prva istraživanja.

 

Medun - usnulo ilirsko utvrđenje - mjesto je koje se u istorijskim spisima pominje i prije Duklje. Djelić utvrđenja koji je danas vidljiv potiče, većinom, iz rimskog perioda.

"Gro vidljivih ostataka potiču iz rimskog perioda, s tim da ima dosta ostataka iz ilirskog perioda, posebno ispod Muzeja Marka Miljanova", kazala je Magdalena Radunović iz JU Muzeji i galerije Podgorice.

U Medunu više nema vojnika koji nadgledaju karavanski put. Nema puškarnica, nema stražara... No, ima onih koji, okupljeni u Fondu za razvoj Kuča, pokušavaju da ovaj kamen probude iz sna.

"Sedam godina postoji projekat i sve što je potrebno za ocjenu projekta da bi se vidjelo šta ćemo s medunskim gradom. Predlažemo da se rekonstruiše Medun izgledom iz 17. i 18. vijeka", rekao je Momčilo Laković iz Fonda za razvoj Kuča.

Prema procjeni Fonda za taj posao bi bilo potrebno oko milion eura.

Iako su, kaže Momčilo, do sada imali nekoliko razgovora sa nadležnima u vezi sa ovom temom, napretka nema. Iz Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice pozdravljaju inicijativu Fonda za razvoj Kuča, ali kažu da ona mora da zadovolji određene zakonske propise. 

Nemanja Živaljević, RTCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније