Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 05. 2013. 14:00 >> 14:00

POZIV VLADI

Mladi PCG: Vlada da popravi sistem obrazovanja

Forum Mladih Pozitivne Crne Gore pozvao je Vladu i Ministartvo prosvjete da se ozbiljnije pozabave problemima iz oblasti obrazovanja, jer, kako su u saopštenju naveli, trenutnim stanjem mladi nijesu i ne mogu biti zadovoljni.

Tražimo izgradnju i otvaranja novih vrtića, osnovnih i srednjih škola,  kao i renoviranja svih postojećih obrazovnih ustanova koje se ne nalaze u zadovoljavajućim uslovima. Zahtijevamo potpunu transparentnost finansija, počev od visine primanja univerzitetskog i administrativnog  kadra, do same transparentnosti ulaganja u obrazovni sistem.

Forum Mladih Pozitivne Crne Gore poziva Vladu i ministra prosvjete,  da u budžetu preusmjere veći dio sredstava ka samom obrazovnom sistemu i  da lokalnim samoupravama dozvole veći stepen autonomije i upravljanja  finansijama, jer će, kako su naveli,  najbolje oni znati gdje i na koji način je neophodno ulagati.

Oni su nezadovoljni sistemom Bolonje.

„Bolonjski sistem studiranja, potpomognut  neprimjerenim radom, kako značajnog dijela profesora tako i  administracije, omogućava velikom broju studenata da iz pomenutih  ustanova bez mnogo muke izađe sa diplomom, a ne znanjem. Mi znamo da je  obrazovni sistem do te mjere devastiran i da mu pod hitno treba  revitalizacija i borba za kvalitet obrazovnog procesa“, navodi se u saopštenju.

Mladi Pozitivne Crne Gore navode da većina osnovnih i srednjih škola fukncioniše u jako  lošim uslovima, a kao primjer navode srednju školu u Ulcinju koju  trenutno pohađa oko 1200 đaka, iako je, kako piše u saopštenju,  prvobitno napravljena kao  privremeno rješenje donacijom Italijanske Vlade, nakon zemljotresa  1979.godine sa tadašnjim kapacitetom od svega 300 đaka.

„Frapantno je i da gradovi poput Plužina, koje su u poslednje dvije  decenije napustile čak 2/3 kompletnog stanovništva, mladim ljudima ne  pružaju nikakvu motivaciju ili obrazovanje sa kojim će moći da žive i  rade u svom gradu“, navodi se u saopštenju.

„Dok ozbiljna vlast ulaže u sistem obrazovanja i vodi računa o „prilivu“, a ne „odlivu“ mozgova, naša vlast sve češće zatvara oči pred  mlađim generacijama, dok svoju djecu, možda upravo na račun istih, školuje na najskupljim evropskim i svjetskim obrazovnim ustanovama“, piše u saopštenju Foruma Mladih PCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније