Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Izvor: Dnevne novine ]

25. 08. 2021. 06:53 >> 07:09
11

BURZAN

"Ustoličenje na Cetinju rizično za bezbjednost"

Novinar i publicista Danilo Burzan smatra da ukoliko se ne odustane od, kako je rekao, “najnovijega svetosavskoga pira na Cetinju”, neće biti dobro ni za jednu, ni za drugu “stranu”.

On ocjenjuje da je skup kod Lovćenske vile na Cetinju predstavljao jedno od upozorenja, jedan od (iznuđenih) civilizovanih pokušaja da se stavi do znanja da je “dara prevršila mjeru”, da su nacionalni Crnogorci pravoslavne vjere dovedeni do donjega praga obespravljenosti, pa i poniženja.

“Ako se taj mirni skup ne shvati tako, nego kao ‘komitski protest’ ili kao ‘mafijaška rabota’ oni koji to tako tumače snosiće odgovornost za moguće posljedice. Cetinjani, kao i svi koji su bili tamo u nedjelju, kazali su da ‘nije vino pošto pređe bijaše’ i da hoće da im se obezbijede i njihova prava, jednako kao i drugima”, ističe Burzan.

Sve procjene i zvanične i nezvanične koje govore o velikom riziku, smatra on, realne su i osnovane.

“Jer, obnovljeno nastojanje da se nacionalni Crnogorci ponize do mjere ljudske nesnošljivosti uvelo je Crnu Goru u nov, možda i njen najteži mirnodopski period u novijoj istoriji. Kažem mirnodopski, jer su nakane anticrnogoraca i rušitelja njihove države da ih “izbrišu” i državu im konačno okupiraju, bez ijednoga metka. Svetosavci treba da shvate da ako žele da njihova svetkovina protekne bez sukoba, onda to svoje slavlje moraju prirediti u njihovome hramu u Podgorici”, kazao je on.

Kaže da bezbjednosna situacija, ne da nije stabilna, već je “na ivici”.

“Svi vidimo da i dalje postoje “rovovi” i da u svemu imamo “naše” i “njihove”. Svi obećavaju pomirenje, a sve više šire postojeće “procjepe” i novim inaćenjem i ćeranjem “onih drugih” povećavaju udaljavanje političkih neistomišljenika. Eto, spremaju autobuse za vjernike srpske crkve, jer će da zabrane saobraćaj, ali o tome ne obavještavaju javnost, nego samo popove iz SPC. Spremiće oni još iznenađenja kako bi spriječili da gnjevni i obespravljeni Crnogorci iskažu bunt”, poručio je on.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније