Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Mina ]

31. 08. 2022. 17:25 >> 17:26

LEKIĆ

Dvije godine iznevjerenih očekivanja

Vlade su u posljednje dvije godine, nepoštovanjem apela međunarodnih partnera oko prioriteta, učinile sve da Crnoj Gori zatvore brzu traku ka Evropskoj uniji (EU), ocijenila je potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić.

Ona je kazala da je osvrt na posljednje dvije godine, još puno prije njihovog formalnog isteka, sprinterski prešao put od "neka padne da osvježi" do "pada pada, jedna po jedna vlada".

Lekić je navela da se pokazalo da je raznorodna nova većina potpuno neposobna da pogleda preko ograde sopstvenih interesa i nađe najmanji zajednički imenilac zarad opšteg dobra.

Prema njenim riječima, umjesto udarničkog sprovođenja zajedničke agende koja bi korigovala propuste na koje su sami ukazivali, "dobili smo udarničko utrostručavanje svega onoga što su iz opozicionih klupa kritikovali".

"Da je neko prije avgusta 2020. rekao da je moguće u godinu i po 'počistiti' kompletnu prosvjetu da bi se doveli novi i podobni, gotovo ukinuti bilo kakve uslove za zasnivanje radnog odnosa za važne pozicije u javnoj upravi, opet kako bi se doveli bez iskustva i podobni i desetkovati energetski sistem zapošljavanjem šire i uže rodbine gotovo pa kamionima, rekli bismo da je to nemoguće", kaže se u saopštenju.

Kako je rekla, otvoreno suspendovanje zakona, javnih rasprava, uvrede i prijetnje medijima naočigled domaće i međunarodne javnosti, zgrozile su svakog objektivnog posmatrača crnogorskih političkih prilika.

Lekić je navela da su netransparentnost i korišćenje javnih resursa možda dvije jedine tačke u kojima se nova parlamentarna većina lako dogovorila.

"Nepoštovanjem apela međunarodnih partnera oko prioriteta, ove vlade su učinile sve da Crnoj Gori zatvore 'brzu traku' ka EU, koja je, usljed geopolitičkih prilika, na kratko puštena u promet", kaže se u saopštenju.

Ona je kazala da nije riješeno jedno jedino pitanja zbog kojih su te vlade formirane - deblokada Sudskog savjeta, Ustavnog suda i izbor vrhovnog državnog tužioca.

Baš zato je, kako je kazala, tako jako iznevjereno očekivanje građana da će nove vlade riješiti neke nepobitne mane prethodnog političkog sistema.

"Ali je i zato, što je odlično, otrežnjenje brže. A izbori... nijesu daleko", navodi Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније