Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 18:46 >> 20:35
1

TUSK PORUČIO

Koreja i Balkan pokazuju da nemoguće može biti moguće

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da vijesti iz Koreje i ono što je doživio na Balkanu posljednjh dana pokazuju da "nemoguće može postati moguće".

"Ono što sam čuo iz Koreje i šta sam doživeo na Balkanu posljednjih dana trebalo bi da bude pozitivni podsjetnik svima: Da nemoguće može postati moguće i da sve potpuno zavisi od dobre volje i hrabrosti pojedinačnih ljudi", naveo je na Tviteru Tusk koji završava turneju po Zapadnom Balkanu učešćem na sastanku lidera regionalnog Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Dogovor Sjeverne i Južne Koreje o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu, pozdravila je i visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini koja je ocijenila da taj dogovor pokazuje da je put do mira moguć uprkos svemu.

"To pokazuje da su dijalog i diplomatija najjača oruđa za stvaranje mirnih rješenje za najteže probleme i da mogu koristi tom regionu i cijelom svijetu", navela je Mogerini u saopštenju.

Dvije Koreje su, poslije sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae Ina, saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Mogerini je navela da je Evropska unija spremna da podrži denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Puna denuklearizacija, kako se obavezala Sjeverna Koreja, mora uključiti njen nuklearni i raketni program i mora biti potpuna, provjerljiva i nepovratna", navela je Mogerini i dodala da se nada pozitivnom ishodu najavljenog sastanka sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika Donalda Trampa.

I Vujanović u Skoplju

Godišnji sastank lidera zemlja Procesa Brdo-Kranj u Skoplju počeo je danas poslije podne, oko 16 sati.

Učesnike je dočekao predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsjednicima zemalja koje su incijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

Pored Ivanova, Pahora i Grabar-Kitarović, sastanku prisustvuju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i bugarski premijer Bojko Borisov.

U Skoplju je zbog prisustva predsjednika zemlja regiona određen takozvani prvi stepen bezbjednosti, od jutros glavni grad Makeodnije nadleću policijski helikopteri, a saobraćaj se u odvija po posebnom režimu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније