Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

14. 07. 2018. 08:48 >> 08:34
5

PRIŠTINSKI MEDIJI

Hodžaj od Matisa tražio podršku za vojsku Kosova

Enver Hodžaj, zamjenik kosovskog premijera, tokom susreta sa ministrom odbrane SAD, Džejmsom Matisom u Zagrebu, tražio je podršku za transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, prenio je portal "Koha.net".

 

Hodžaj je Matisu, kako se navodi, rekao da je Priština spremna i da ispunjava sve predviđene uslove da ima oružane snage.

Zamjenik premijera je, kako se navodi, rekao da je važno istaći da su KBS spremne za transformaciju u "tradicionalnu vojnu snagu sa mandatom teritorijalne odbrane". Matisu je, kako se navodi, prenio da smatra da je "suvereno pravo" Prištine da ima oružane snage.

"To je proces profesionalnog razvoja, a pripreme za transformaciju KBS su izvršene uz podršku NATO i partnerskih zemalja. Međutim, ovaj proces je u posljednjih nekoliko godina bio neizvjestan. Kosovo je jedina država na Balkanu i Evropi koja nema vojsku zbog spoljnih prepreka da se okonča tranzicija", rekao je Hodžaj.

"Koha" navodi da je Hodžaj optužio Beograd da blokira transformaciju KBS u vojsku političkim pritiskom na, kako je rekao, srpske poslanike u kosovskom parlamentu.

Navodi se i da je Hodžaj zatražio punopravno članstvo Prištine u Jadranskoj povelji, čijim skupovima nekoliko godina prisustvuje kao posmatrač, što su, piše Koha, podržale Crna Gora, Albanija i Makedonija. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније