Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Glas Amerike ]

27. 09. 2023. 20:49 >> 20:49

AMERIČKA SENATORKA O BANjSKOJ

Ne smiju nevini životi da budu cijena političke paralize dijaloga

Američka demokratska senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin, članica Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata, osudila je prošlonedjeljni napad na Kosovsku policiju u kojem je ubijen jedan njen pripadnik i istakla da je potrebno da se Beograd i Priština što prije vrate dijalogu o normalizaciji odnosa kako bi se izašlo iz ćorsokaka i spriječila dalja eskalacija nasilja.

"Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju do kojeg je došlo prošlog vikenda. Saosjećam se sa porodicom Afrima Bunjakua, policijskog narednika koji je izgubio život u bezumnom činu nasilja, kada su povrijeđena i još trojica policajaca", navodi se u pisanom odgovoru senatorke Šahin dostavljen Glasu Amerike.

Odgovorni za ovaj brutalni napad treba da budu izvedeni pred lice pravde. Nažalost, ova situacija je još jasnije ukazala na ćorsokak između Kosova i Srbije, dodala je ona.

U napadu u selu Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra, ranjena su i trojica pripadnika Kosovske policije, a ubijena su i trojica napadača. Kosovske vlasti su kao organizatora napada označile Milana Radoičića, potpredsjednika Srpke liste i navele da on ima podršku Beograda. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, osudio je ubistvo policajca, ali je optužio premijer Aljbina Kurtija da je najodogovorniji za nasilje.

"Iako pozdravljam poteze preduzete ranije ove godine, kada su obje zemlje pristale na plan koji bi pomogao da se osigura mir u regionu i ojačaju perspektive za članstvo u EU, sa žaljenjem konstatujem da predsjednik Vučić i premijer Kurti i dalje odbijaju da pokažu spremnost da traže trajno rješenje", ocijenila je senatorka Šahin, predsjedavajuća Pododbora za Evropu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније