Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

14. 02. 2024. 06:48 >> 06:48
1
Čitaj mi:

Pomoćnik američkog državnog sekretara

O'Brajen kaže da je Kosovo odlukom o dinaru dovelo u pitanje partnerstvo sa SAD

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen rekao je da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donosi odluke bez konsultacija sa Vašingtonom, nakon odluke o zabrani dinara.

"Ja ne izričem nejasne prijetnje javno. Rekao bih, ako ne budemo tretirani kao partneri, nećemo ni vladu Kosova tretirati kao partnera", rekao je O'Brien u intervjuu za Glas Amerike 13. februara.

Uredba Centralne banke Kosova (CBK) - koja propisuje da je euro jedina valuta koja se može koristiti za gotovinska plaćanja u cijeloj zemlji - stupila je na snagu 1. februara, uprkos pozivima međunarodne zajednice da se primjena odloži i uprkos protivljenju kosovskih Srba.

CBK je 12. februara saopštila da će prelazna faza implementacije njene uredbe trajati do tri mjeseca, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da Kosovo neće odustati od odluke da zabrani dinar u gotovinskom platnom prometu, ali da poštuje zahtjeve međunarodne zajednice po ovom pitanju.

Džejms O'Brajen je, međutim, 13. februara rekao da Kosovo treba odmah suspendovati odluku CBK-a i raditi kao "moderna evropska država" na pronalaženju rješenja za "ovaj konkretan problem".

"Ljudi moraju da znaju kako će plaćati račune. Kada sam pročitao saopštenje Centralne banke, ne piše da će biti dozvoljeno korišćenje dinara. Kaže da će se ponuditi alternativa. To je moralo da se uradi prije provedbe odluke u saradnji sa pogođenim zajednicama i sa susjedima na koje ta odluka utiče i sa Evropskom unijom (EU) i sa nama", rekao je Džejms O'Brajen.

On je kritikovao Vladu Kosova zbog sprovođenja odluke uprkos, kako je rekao, što su bili upozoreni na probleme "u prvih 5-10 minuta nakon što smo saznali za objavljivanje odluke".

"Ipak, Vlada je nastavila sa provedbom odluke bez upozorenja i ostavila je jedan broj građana zbunjene kako da plaćaju kruh, stanarinu i struju, koju su neki od njih tek počeli da plaćaju. Ovo nije efikasna uprava. Mi smo veoma zabrinuti, jer to pokazuje nesposobnost Vlade za služenje građanima, ali i za partnerstvo", rekao je on.

Srbi su 12. februara protestovali u Severnoj Mitrovici zbog odluke kosovskih vlasti da zabrani korišćenje srpskog dinara za gotovinska plaćanja.

Srbija je oštro kritikovala uredbu CBK, tumačeći je kao cilj Vlade Kosova da deportuje Srbe. Srpska država dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu tako što im – kroz paralelni sistem – isplaćuje plate, penzije i dodatnu pomoć.

Narodna banka Srbije godinama je slala dinare u sef u opštini Leposavić, na severu Kosova, a zatim ih je transportovala međunarodna kompanija Henderson.

CBK je saopštila da je takva praksa nezakonita, jer samo ta banka može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Vlada Kosova saopštila je da će Srbi moći besplatno da otvore račune na kojim će moći da imaju svoj novac u dinarima, koji će potom pretvarati u eure za plaćanje.

Džejms O'Brajen je rekao da postoji više načina da se riješi pitanje novca koji Srbija šalje na Kosovo, uključujući i preko Asocijacije opština sa srpskom većinom, koju je Kosovo pristalo da uspostavi u dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU.

"Asocijacija bi riješila ovaj problem jer bi se razjasnilo pitanje novca koji se šalje i svrhe u koje bi se koristio", rekao je Džejms O'Brajen.

On je naveo kako postoje i drugi načini da se to pitanje razjasni, kao što su neformalne konsultacije, kao što to rade moderne države, ali da svakako nije način da se "odluke objavljuju usred noći nakon što vam najbliži partneri kažu da je to loša ideja i loše upravljanje".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније